No account yet? Register
Uzunca bir süredir bu konuyla ilgili bir özet yapmayı istiyordum ve yaklaşık 1,5 yıl sonra nihayet yazabildiğime seviniyorum cidden.
Konu öncelikle bana sık sorulan sorulardan biri olan ”abi orada nasıl yapıyorsunuz öğrenci eğitimini” şeklinde gelen soru nedeniyle burada. Tabi öğrenci eğitimine ülkemizde oldukça emek veren hocalarımızın da hakkını vermek lazım diyerek söze başlayayım, ama burada özetleyeceğim noktalar daha çok 6. Sınıf eğitimi ile ilgili olacak ki zamanımın %50 sini alıyorlar şu an. Maddeleyecek olursam;
- Müfredat SAEM ve IFEM’in öğrenci müfredatından hazırlandı. Yaklaşık 25 sayfalık bir uygulama rehberi var. İsteyenlere gönderebilirim.
- 4 haftalık bir program
- Her grup maksimum 15 kişi. Bazı gruplarımız 6 kişi…
- Eğitim günleri: Pazar (tüm gün) – Çarşamba ve Perşembe (öğleden sonra)
- Öğleden sonraları olan tüm aktiviteler beceri laboratuarında yada simülasyon mekezinde
- Haftada 4 temel konu, 2-3 prosedür işleniyor. Herhafta mutlaka simulatörde kritik hasta senaryoları işleniyor
- Öğrenciler geri kalan zamanlarında 2 hastanede 8 saatlik gündüz, akşam yada gece nöbetleri tutuyorlar
- Bu nöbetlerin Salı günü olanlarında benimle acilde birlikte çalışıyorlar. Diğer günlerde Asistanlık Programındaki diğer öğretim üyeleri ile çalışıyorlar.
- Nöbetlerinde mutlaka kıdemli bir asistan da bulunuyor.
- Cumartesi gece nöbeti yok, çünkü ertesi gün sabah eğitime geldiklerinde zinde olsunlar istiyorum.
- 4 hafta boyunca Log Book’larına en az 27 hasta ve 29 prosedür kaydetmelerini istiyoruz. Tabi bu kayıtlar birlikte çalıştıkları uzmanlarca imzalanıyor. Şu an 2 yılın ortalaması öğrenci başına 54 hasta ve 47 prosedür. Bu hasta ve prosedürlerin dağılımları müfredat içinde var. Buradan aldıkları puanlar son geçme notlarına etki ediyor.
- Nasıl değerlendiriyoruz… Her nöbette hem asistan hemde uzman tarafından aktiviteleri değerlendiriliyor. Bunun için ACGME’nin değerlendirme için önerdiği formları kullanıyorduk ama şu an Milestones’a modifiye ediyoruz. Onlarda birlikte çalıştıkları uzmanı ve asistanı değerlendiriyor, birde o nöbetlerini değerlendiriyorlar. Toplamda 12 nöbet tutuyorlar 28 günde. 2’si gece, 5’i akşam, 5’i gündüz. 5’i resüsitasyon işlemlerinin yapılabildiği en kritik alanlarda, 5’i hızlı bakım alanlarında, 2’si çocuk acilde.
- Sınavlar… İlk gün bir ön değerlendirme sınavı yapıyoruz… Sonra her hafta işlenen konulardan ve prosedürlerden bir sonraki Pazar sabahı 25 soruluk çoktan seçmeli bir sınava giriyorlar. Yani toplamda 3 sınav oluyorlar haftalık işlenen konulardan. Yatak başı klinik sınav uyguluyoruz 1 yada 2 tane (mini-CEX). Bir adet olgu yönetim sınavı uyguluyoruz (Case Competency Exam adı altında). Bu her iki sınav için verdiğimiz süre 15 dk, sonra performansları üzerinde geri bildirim yapıyoruz. Son hafta Pazar günü 10-12 dk’lık olgu yada abstrakt sunumu yapıyorlar ve bunuda değerlendiriyoruz. Sunum konusundaki performanslarını oldukça beğeniyorum, cidden hazırlanarak geliyorlar ve mutlaka kendi fikirlerini sunumlarına yansıtıyorlar. Son hafta Çarşamba ve Perşembe günü ana sınav günleri. Çarşamba sabah 50 soruluk çoktan seçmeli bir test sınavına giriyorlar. Perşembe günü sabahtan 15 istasyonlu OSCE uyguluyoruz bunun 3’ü dinlenme istasyonu, 6’sı prosedür, 6’sı olgu yönetim istasyonu. Bu sınavlar ve değerlendirmelere ek olarak nöbetlerindeki performanlarından aldıkları notlar ve Log Book puanları da son geçme notlarına ekleniyor. Geçme notu 75.
- Kendi dediklerine göre ve rotasyon sonundaki yaptıkları değerlendirmelere göre en çok gelişim gösterdikleri rotasyon.
- Geçen yıl rotasyonlar içinde 4 üzerinde 3.6 ile aile hekimliği ile en üst sırayı paylaştık.
- Bu yıl 4 grup sonunda ortalamamız 4 üzerinden 4, şimdilik.
Şimdi bu cidden yoğun bir program. 4 hafta da eğitimler, simülasyonlar, nöbetler, sınavlar derken oldukça yoruluyorlar. Ama zaten 6 yılda 28 gün, olur o kadar diyoruz.
Bu derece eğitimlerine özen gösterince ister istemez Acil Tıbba ilgi de artıyor ve kongrelerimiz, küçük toplantılarımız ciddi bir öğrenci akınına uğruyor. En son Dubai’de yaptığımız ESEM2014’de kendi öğrenci grubumuz haricinde 40 küsür öğrenci kayıt yaptırmıştı. Bunlar tabiki biz öğretim üyelerini daha da heveslendiriyor. Asistanlarımızı daha ciddi bir eğitim, bilgi paylaşım süreci içinde tutuyor.
Bu Pazar (18 Ocak) ESEM başkanı Saleh Fares’inde katılacağı 2 saatlik bir toplantı düzenledik ve 3 günde 250 öğrenci kayıt yaptırdı seminere katılmak için. Yani bu ilginin bu düzeyde olması hem bizleri, hemde dekanlığı oldukça memnun ediyor tabi. Diğer bölümlerinde kıskanması biraz normal bu şartlarda. Ama yapacak bişey yok.
Herneyse, özetle 6. Sınıflar için uyguladığımız program böyle. Asistanlık Programı için olanı artık bir dahaki sefere diyelim ama ACGME-I sertifikalı bir program TAWAM programı ve özetle Amerika Birleşik Devletlerinde aranan minimum gereksinimlerin çoğu burada geçerli.
Umarım aklınızdaki sorulara biraz yanıt verebilmişimdir.
Saygılarımla.
Dr. Çevik
10 Responses
bahsettiğiniz uygulama rehberinden bana da gönderbilir misiniz
ben de uygulama rehberinden edinebilir miyim?
Buradan ulasabilirsiniz.
https://intjem.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12245-018-0190-y
kolay gelsin acaba uygulama rehberini adresime yollayabilirmisiniz?
bir de aklıma gelmişken bu uygulamalı eğitimleriniz hala devam ediyor mu ? devam ediyorsa nasıl kayıtlanabiliriz?
Bu uygulama rehberine ulaşabilir miyiz acaba
Öncelikle tüm acilci.net ekibine başarılı çalışmalarından dolayı teşşekür eder başarılarının devamını dilerim. Bahsettiğiniz uygulama rehberini b gönderebilir misiniz ?