No account yet? Register
Editör: Serkan Emre Eroğlu
Konu başlığı okunduğunda akıllara Almanya ile ilgili sorunların çözümü için hızlı atılması gereken 4 adım gelse de; bugün, sizlere daha önce acil krikotirotomi yazımızda sözü verilen diğer iki cerrahi havayolu yönteminden bahsetmeye çalışacağız.
Bunlardan biri, tamamen üretici firmanın isimlendirdiği Melker perkütanöz krikotirotomi tekniği ve diğeri ise; klasik cerrahi havayolu yöntemini ”Ben zaten en son yöntem olarak kullanıyorum, o telaşe ve adrenalin ile ben bu kadar uzun prosedürü takip edemem, tezcanlı bir acilciyim” diyen çalışma arkadaşlarımın imdadına yetişen Hızlı 4 Adım Tekniği
Melker Perkütanöz Krikotirotomi Tekniği
Seldinger tekniği kullanılarak tel üzerinden trakeostomi tüpünün yerleştirilmesine olanak sağlayan tekniktir. Yöntemin kullanabilmesi için “Melker krikotitoromi kiti” nin olması gerekse de; birçoğumuzda olmayan bu kitin yerini alabilecek benzer nitelikte ürünlerin, acil servislerinizde olduğundan neredeyse emin gibiyim.
Bu kit’ in içeriği;
- 6 ml enjektör
- Üzeri tetrafluroetilen kaplı 18 gauge’ luk bir iğne
- Klavuz tel
- Dilatatör
- Trakeostomi tüpü
Santral venöz yola ulaşımımızı sağlayan ve Seldinger yöntemini kullandığımız tüm ekipmanlarda buna benzer malzemeler bulunmakta… Trakeostomi kanülü ihtiyacınızı da karşıladığınızda kitiniz hazır 🙂
TEKNİK:
Krikotiroid membranı dominant olmayan elimizle tespit ettikten sonra, sırasıyla;
İlk Aşama (Krikoid membranın bulunması ve
- İçine serum fizyolojik çekili enjektörünüzü dominant elinize alın
- Cilde 45 derecelik bir açı ile yaklaşın.
- İğnenin keskin ucu kaudale dönük olacak şekilde negatif basınç uygulayarak trakea içine doğru yavaşça ilerleyin.
- Membranı deldiğinizin işareti sayılan enjektör içi hava kabarcıklarını görmeye çalışın.
Trakea arka duvarının perforasyonu korkulu rüyamız olduğundan, negatif aspirasyon sırasında enjektör içinde hava baloncuklarını görür görmez iğnemizi geriye çekiyoruz ve iğne üzerinde şekilde pembe başlıklı görülen kataterimizi kaudele doğru ilerletiyoruz.
İkinci aşama (Havayolu kataterinin yerleştirilmesi)
- Kılavuz telini membran içinde oluşturduğunuz bu yoldan ilerleterek yerleştirin, ve sonrasında da katateri tel üzerinden çıkartın.
- Dilatatör ve sonrasında da havayolu kataterimizi yerleştirebilmek için, kılavuz telin giriş noktasında 15 numara bistüri ile VERTİKAL ufak bir cilt kesisi yapın.
Daha sonra ise; içine dilatatör geçirilmiş havayolu kataterinizi (trakeostomi tüpü) kılavuz tel üzerinden, trakeostomi tüpünün kanatları cilde temas edinceye kadar bütün olarak ilerletin ve ardından klavuz tel ve dilatatörü çıkararak trakeostomi tüpünün yerini doğrulayıp sabitleyin.
Gelelim tez canlı, ayrıntıya boğulmayı sevmeyen, hastasını kurtarmaya odaklı, ekipmanları sınırlı tüm acilciler için daha ön plana çıkabilecek olarak değerlendirdiğimiz tekniğe;
Hızlı 4 Adım Tekniği
Brofeldt ve çalışma arkadaşlarının bir havayolu sağlanması için gerekli süreyi kısaltmak ve hipoksinin endişelendiğimiz komplikasyonlarını minimalize etmek için düşündükleri bu teknik, bazı kitaplarda Brofeldt yöntemi olarak da karşımıza çıkmakta.
TEKNİK:
Her zaman olduğu gibi, dominant olmayan elinizle krikotiroid membranı palpe edin. (Sağ eli dominant olanlar için hastanın solunda durulması öneriliyor.) Ardından,
- Dominant elinizle 20 numara bir bistüri ile yaklaşık 1,5 cm uzunluğunda bir kesi ile cilt, cilt altı ve krikotiroid membrana HORİZONTAL olarak kesi atın.
- Bistüriyi bir rehber olarak kullanırken, krikoid kartilajı bir trakeal kanca yardımıyla kaudale doğru asarak trakeanın satbilizayonu sağlayın.
- Oluşan açıklıktan 4 numara kaflı bir trakeostomi tüpü ya da 6 numara kaflı bir endotrakeal tüp yerleştirdiğinizde… İşlem tamam!
Bu teknikte herhangi bir dilatatör kullanılmadığı için trakeostomi tüpünün yerleştirilmesi daha zor olsa da, bir buji ile Seldinger tekniği kullanarak bu işlemi yaparken işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Havayolu yönetiminin hepimiz için temel olduğu acillerimizde eldeki teknik imkanlar ne olursa olsun cerrahi havayolu yöntemlerinin en en en son tercih olması gerektiği tabi ki akıldan çıkarılmamalı.
Bir sonraki yazımızda tekrar görüşebilmek umuduyla… Cerrahi havayolu uygulamak zorunda kalmayacağınız nöbetler dilerim…
2 Responses
Elinize sağlık Barış hocam, Engin bilgilerinizden faydalanmaya burdan devam edicez artık ..
Estafurullah Talat Hocam 🙂