fbpx

Kitap Klübü: Semptomlar ve Bulguların Akış Şemalı Tanısı, 3. Baskı, Türkçe

Favorilere Ekle (0)
Please login to bookmarkClose
Please login

No account yet? Register

Acil serviste hastalar çeşitli semptomlarla başvurur. Her Acilci bu semptomlara neden olabilecek ön tanıları kafasında oluşturur ve ek sorular ya da tetkiklerle en ölümcül veya acil olan tanıdan başlayarak hastanın son tanısını netleştirmeye çalışır. Aslında yaptığımız kafamızda oluşan bu ön tanıların bazılarını anamnez ve muayene ile dışlamak bazılarını ise ön tanı sıralamamızda daha yukarılara taşımaktır.

Bana göre bizim için en pratik yaklaşım algoritmik yaklaşım. Adım adım tanıya götüren basamaklar aklımızdan kayar durur. Ben bunu bilim kurgu filmlerindeki meşhur gözlüklere benzetmişimdir hep, hastayı ilk karşılamamızla beraber meşhur gözlükten bilgiler kaymaya başlar ve sonunda can alıcı “Target” aşamasına gelinir, etkin ve doğru hamle ile doğru tanıya ulaşılır. Artık “Mission Completed” olmuştur ve acilde yeni hastalar bizi beklemektedir.

Sizlere bahsedeceğim kitap işte bu algoritmik yaklaşım için kolaylık sağlayabilecek bir kaynak. Gözlükten akan verilerin nasıl kullanışlı olabileceğini hangi ek tetkiklerin bizi sonuca daha çabuk ulaştırabileceği konusunda yol göstermekte. Semptomlar ve Bulguların Akış Şemalı Tanısı, R. Douglas Collins tarafından yazılmış ve üçüncü baskısını yapmış, Doç. Dr. Salim Satar’ın çeviri editörlüğünde Nobel Tıp tarafından yayınlanmış bir kaynak kitap. Kitap bedel etkin bir yaklaşım iddiasında, klasik kitaplardan faklı olarak semptom ve bulguların klinik tanılarına akış şemaları düzenlenmiş ve klinisyeni tanıya götürecek yolu çizme gayretinde…

Kitabın içeriğini incelediğimde alfabetik olarak sıralanmış semptomlar için hekimin neleri sorgulaması gerektiği, hangi tanısal çalışmaların yardımcı olabileceği ve sonunda da algoritmik olarak kullanılacak basamaklar, adım adım gösterilmekte. Pratik ve nokta atış bilgiler içeren bu kitap, yeni başlayan arkadaşlar için hastalara yaklaşımda yardımcı olabilecek, kıdemliler için ise hafızayı canlandıracak bir kaynak olarak sizlerin beğenisine sunulmuş.

 

 

sbaş2

Bu Yazının Podcasti

Acilcinin Sesi

Bir Yanıt

blank
Ara