No account yet? Register
Göğüs ağrısı nedeniyle Acil Servise başvuran hastalarda ilk akla gelen ve kısa sürede dışlanması gerektiğini düşündüğümüz tanıların başında Akut Koroner Sendrom gelir. Hele de çekilen EKG’de ST segment elevasyonları saptanmış ve hasta kateter laboratuvarına zamanında ulaştırılmışsa hedefi on ikiden vurmanın dayanılmaz haklı gururu eminim hepimizin yüzündeki gülümsemeye yansır. Ne var ki, kateter laboratuvarından gelen “koronerler açık” haberi aniden midenize oturur ve tanıları hızlıca yeniden gözden geçirmeye başlarsınız.
Endişelenmeye gerek yok; siz güncel tıbbın önerdiği her şeyi doğru ve zamanında yaptınız; ancak sorun sizde değil; HASTADA!
TAKO-TSUBO KMP / BROKEN HEART SYNDROME / STRESS KMP / APICAL BALLONING SYNDROME gibi çeşitli adlarla anılır. İlk olarak 1990 yılında Japonya’da tanımlanmış, ardından 1998 yılında ABD’de rapor edilmiştir. Bu tarihten sonra Türkiye de dahil bir çok ülkeden akademisyenlerce rapor edilmiştir. Hasta tipik semptomlarla Acil Servise başvurur, tipik olarak AKS ve destekleyici laboratuvar ile kateter laboratuvarına gönderilir ve nihayet tanı “Ventrikülografi” ile konur (Resim 1).
Sendromun adı ventrikülografi görüntüsünün Japonca adından gelmektedir (Tako-tsubo: Ahtapot yakalamak için kullanılan boynu dar gövdesi geniş, balon şeklinde seramik)(Resim 2) .
Semptomlar; aniden efor ya da emosyonel (%85) stres ile başlayan göğüs ağrısı ve nefes darlığı. Sıklıkla 50 yaş üstü kadınlarda (erkeklerde daha az) görülür. Acil Servis yönetim ve yaklaşımı temelde AKS ile aynıdır. Hastaların en az 24 saat YBÜ’nde, Troponon ve EKG ile izlenmesi önerilmektedir. İzlem sırasında kalp yetmezliğine yönelik beta-bloker ve ACE İnhibitörleri kullanılmaktadır.
Hastalığın etyolojisi bilinmemekle beraber; stres hormonlarının (adrenalin) ani yükselmesi ve hasarlanan kalp kasının etkilenmesi üzerinde durulmaktadır.
İlaçların uzun dönemde (tekrarlayan ataklar) koruyucu olduğu düşünülmemektedir.
Kaynakça
- Hasdemir C, Vuran O, Yuksel A, Yavuzgil O. Stress cardiomyopathy (Tako-Tsubo) associated with sustained polymorphic ventricular tachycardia. Pacing Clin Electrophysiol. 2013 Apr;36(4):e111-4. doi: 10.1111/j.1540-8159.2012.03431.x.
- Altman A, Nussinovitch U, Goitein O, Shoenfeld Y. “Broken heart syndrome” (Takotsubo cardiomyopathy). Isr Med Assoc J. 2011 Oct;13(10):643-4.
- Sharkey SW, Lesser JR, Maron BJ. Cardiology Patient Page. Takotsubo (stress) cardiomyopathy. Circulation. 2011 Nov 1;124(18):e460-2. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.111.052662.
- Yilmaz Y. Apical ballooning syndrome: a metabolic form of cardiomyopathy? Med Sci Monit. 2008 Jun;14(6):HY9-12.