fbpx

Fırıncıoğulları: Lipid Emülsiyon Tedavisi; Güncel Durum

Favorilere Ekle (0)
Please login to bookmarkClose
Please login

No account yet? Register

 

Acil Tıp hekimleri, önceden deneysel bir tedavi kabul edilen, fakat şimdi sıklaşan kullanımla beraber ana akım tedavi haline gelen lipid emülsiyon (LE) tedavisi hakkında uyanık olmalıdır. Amerika Zehir Kontrol Merkezleri’nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, çoğu merkezin LE terapisi için bir protokole sahip olduğunu ortaya koyuyor (1). Zehir Kontrol Merkezi çalışanları, tek çeşit ilaç alımına bağlı kardiyak arrest senaryolarında kendi merkezlerinin bupivakain (%96), verapamil (%80), amitriptilin (%69) ve bilinmeyen ajan (%18) zehirlenmelerinde  “her zaman” veya “sıklıkla” LE terapisi önerdiklerini belirttiler. Zehir kontrol merkezlerinin çoğu,  %20 lipid emülsiyonu için 1.5 mL/kg bolus olacak şekilde başlangıç dozu önermektedir. Bu bolus, 0.25 mL/kg/dk dozunda infüzyonla devam ettirilir.

Klinisyenler, LE terapisinin bazı laboratuar sonuçlarında karışıklığa yol açabileceği konusunda uyanık olmalılar (2). LE terapisinden sonra, kreatinin, lipaz, ALT, CK ve bilirübin seviyeleri ölçülemezken kolorimetrik testlerle ölçülen serum glukoz seviyesi ve serum magnezyum ve albumin değerleri yanlış çıkar.

Referanslar:

(1) Christian MR, et al. J Med Toxicol 2013 May 10.

(2) Grunbaum AM, et al. Clin Toxicol (Phila) 2012;50:812-7.

Bu Yazının Podcasti

Acilcinin Sesi

2 Responses

  1. Verdiğimiz İLE tedavi doz oranına göre(0,25-0,50mL/kg/dk) bir süre laboratuvar testlerinde mevcut şartlarda sorun teşkil etmektedir. Bazı hastalarda 24 saati aşan süreler olabilmektedir. Bu da hastaların takibini zorlaştırmaktadır. Biyokimya uzmanlarıyla alternatif yöntemler konusunda görüşmelerimiz oldu. Umarım en kısa zamanda bu sorunu aşabiliriz.

  2. İLE ile müdahale edip ardından YBÜ takibi için sevk ettiğimiz bir hasta, ilgili merkezde hiçbir laboratuvar testi yapılamadığından takibi mümkün olmayınca tarafımıza geri yönlendirilmek istendi.

blank
Ara