10 yaşımıza basmaya yaklaşırken artık sizlerden gelen talepleri mail ile karşılamakta zorlanmaya başladık. Hekimden hemşireye, stajyerden profesöre iyice genişleyen okur kitlemizin, bambaşka ve kampsamlı ihtiyaçları var artık. Pandemi derken Dünya da çok hızlı ilerlemeye başladı. Bunlar biraraya gelince biz de sizin ihtiyaçlarınızı sizin yeteneklerinizle eşleştirerek gelişmeye karar verdik.
Bu amaçla bir yetenek havuzu oluşturmak için sayfanın sonunda yer alan formu hazırladık. Lütfen bize katkı sağlamak niyetinde iseniz aşağıdaki bilgilendirmelere göz atın. Bize destek olabileceğiniz alanları elimizden geldiğince ayrıntılandırmaya çalıştık. Bir alan seçin ve neler yapabileceğimize hep beraber bakalım.
Unutmayın… Bilgi paylaştıkça çoğalır…
Acilci.Net içinde neler oluyor?
Acilci.Net onlarca bugüne kadar 100’den fazla yazarın katkı sağladığı, 2000’den fazla makale ile dev bir platform. Bu seviyede bir portalın idaresinde elbette ki yaptığımız çok çeşitli işler var. Bunların hepsi de amatör şekilde başlayıp giderek daha fazlasını yapmanın gerektiği alanlar.
Birkaç örnek verelim:
- Tarama, takip: 1) Çeşitli kaynakların sürekli taranması, önemli güncel kılavuzlar, yayınlar vb içerikler çıkar çıkmaz belirlenip, yazar ekibine sunulması, 2) Uluslararası #FOAMed ortaklarımızla iletişime geçerek onların projelerinin Türkçe’ye kazandırılması,
- Çeviri: Yeni yayınlanan kılavuzların paylaşılıp, özetlenip Türkçe olarak yayınlanması,
- Seslendirme: Hazırlanan yazıların seslendirilmesi,
- Editöryal: 1) Eski yazıların kontrolü ve yayından kaldırılması ya da güncelleme sırasına alınması, 2) Yazı zamanlama ve yazar takibi
- Grafik Dizayn: 1) Yayınlanan yazılara şekil, ilüstrasyon, grafik, video hazırlanması, 2) Site içi tanıtım materyalleri üretilmesi, 3) Sosyal medya için post, video, ilüstrasyon hazırlanması,
- Sosyal Medya: 1) Sosyal Medya hesaplarının yönetimi, 2) Okur iletişimi, etkileşimi, 3) Anket, soru, repost vb
- Yazılım: 1) Acilci.Net’e yeni fonksiyonlar ekleme geliştirme, debugging, 2) WP elementor grafik dizayn, 3) php function ve snippet yazımı, 4) CDN, cache, SEO, ranking ayarlama ve temizleme
- ..ve elbette Yazarlık.
1. Tarama ve Takip
Yeni çıkan kılavuz ve yayınları arama bulma diye özetleyebiliriz bu kalemi. Genelde yazar watzap grubuna gecenin bir yarısı atılan “gençler taze kılavuz var” nidaları sonrasında ilk atlayanın yazıyı kaptığı akışı güçlendirmek isterseniz muhtemelen iş listemiz şunları içerecek:
- Belli FOAMed siteleri, kılavuz yayınlayan dernekler, kurumlar, ve dergilerin listesinin hazırlanması,
- Pubmed, Scopus, Sciencedirect arama alanlarına düzenli tarama yapıp e-posta gönderecek arama metinlerinin hazırlanması ve girilmesi,
- Bu site ve hesapların RSS okuyucu, elle kontrol, sosyal medya hesapları gibi yollarla izlenmesi,
- Temel önem filtrelemesi sonrasında görev dağılımı için yazar ve çevirmen ekipleriyle, sosyal medyada paylaşılıp bilgilendirme yapılabilmesi için de sosyal medya ekibiyle paylaşılması,
Tüm editör ve yazarlarımız aslında bunun heveslisi ve hepsi de birer power-twitter kullanıcısı. Geçmişte sosyal medya hesabı asla açmam diye inat eden dostlarımız bile bu akımdan kaçamadı, hepsi fenomen oldu. O yüzden sosyal medya burada da önemli. Bunun yanısıra medikal arama motorlarına aşinalık, RSS okuyucu program kullanımı, 10 parmak Twitter ve Linkedin kullanımı, deli gibi internette dolanmaya doyamama gibi özellikler kesinlikle size de bize de fayda sağlayacaktır.
2. Çeviri
Bulunan kılavuzların çevrilmesinde birebir çalışmak bundan da kastımız. Halihazırda yangın gibi ortaya bir yeni kılavuz düştüğünde ekipten herkes bir ucundan tutarak hızlıca yayına hazırlamaya çalışır. Bu da tabi o esnadaki yayın planının aksaması, yapılan bazı işlere ara verilmesi de demek.
Çeviri sevdalısı arkadaşlarımızın muhtemelen destek vereceği noktalar şunlar olacaktır:
- Editörler tarafından yayınına karar verilen kılavuzların (tarama ekibi tarafından potaya giren de diyebiliriz) Türkçe’ye çevrilmesi,
- Görsel ve tabloların da çevirilerinin yapılması,
- Online blog yazılımında sisteme kaydedilmesi ve kontrol için gönderilmesi.
Sonuçta resmi bir çeviri hedefimiz yok. Anlam bütünlüğü içinde okuması kolaylaştırılmış bir özet hazırlamak istiyoruz daima. Ancak bazen 1 kelimenin hatalı anlaşılıp yazılmasının çok sıkıntılı sonuçları da olabilir. Dolayısıyla çeviri heveslisi dostlarımızın tıbbi ingilizcede kendilerine güvenmesi elzem. Buna bir kriter ya da asgari şart koymak zor, adil de değil. İngilizce birinci dil olan bir anadolu lisesi, kolej ya da İngilizce Tıp bölümünden mezun, ingiliz diyarlarında doğmuş yaşamış, ya da oralara göçüp bizleri buralarda heder eylemiş dostlar sanki bir tık daha avantajlı. Çeviri yapılacak alanın (genel tıp, acil tıp, kritik bakım ağırlıklı) terminolojisine hakim olmak da önemli olabiliyor. Ama bu nokta kılavuz özelinde de düşünülebilir.
Çeviri (benim gibi gençliğinde harçlığını ve ilk arabasını bu yolla yapmışların iyi bileceği gibi) iş geldikçe haldır haldır yapılan, takvime bağlı olmayan bir iş olduğundan yoğun ve rahat zamanlar olabilir. Ekip kendi içinde ve editörlerinin yönetiminde iş bölümünü yaparak ilerler.
3. Seslendirme
Ses ekibimizin Editörlüğünü Yusuf Ali Altuncı ve Zeynep Sena Kaya yürütmektedir. Deneme çekimleri sonrasında süreci kendileri devam ettirmektedir. Halihazırda 8 kişilik bir ekiple Zeynep Sena Kaya yönetiminde her gelen yazı yayın tarihinden önce seslendirilip yayına yetiştiriliyor. Bu ekibin alfası da betası da Zeynep Sena olduğundan o ne derse o gerisi yalandır.
Seslendirme heveslilerimiz ne yapacağız seçilirsek diye sorarsa aşağıdaki yanıtları verebiliriz.
- Zamanlanan yazıların yayın tarihinden önce seslendirilmesi (2-3 gün),
- Seslendirilmemiş eski yazıların seslendirilmesi,
- Ses dosyasının edit edilmesi, ön ve arkasına intro-outro yerleştirme, mizansenleştirme
Seslendirme ekibinde yer almak isteyen arkadaşlarımızın bazı noktalarda tecrübeli olması gereklidir:
- Seslendirme kayıt ve edit yazılımlarına aşinalık
4. Editöryal
Acilci.Net kurulduğundan beri bir editör-yazar hiyerarşisi içinde eziyet sistemiyle yönetilmektedir. Editörlerimiz, yazarlara konu bulan, kendi yazarlarının yazılarını değerlendiren, düzenleyen, zamanlamasını yapan, sürekli değişen yazılım ve tema belasıyla uğraşmaktadır. Editörlere göre yazarların, yazarlara göre de editörlerin sıkıntılarını yazsak burdan arşa manzume olacak olsa da, son editör bükücü okurlarımızın tespit edip bize ilettiği tonla eksik ve hata da karşımıza çıkmakta, ya da wordpress’in 73. güncellemesi sonrasında 2014 yılı yazıları komple kayabilmektedir.
Site büyüyüp yazılar arttıkça özellikle eski yazıları belli aralıklarla gözden geçiren, düzelten, yayından kaldıran, güncellenmesi için yazarlarına gönderen ya da yeniden yazılması için planlamaya alan yayın koordinatörlerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
Editöryal ekip neler yapar derseniz:
- Eski yazıların kontrolü, yayından kaldırılması ya da güncelleme sırasına alınması,
- Yazı içindeki sentaks ya da yazılımsal kod artıklarının giderilmesi,
- Yazının görsel açıdan edit edilmesi, temizlenmesi,
- Yazı görsellerinin değiştirilmesi güncellenmesi.
Editöryal ekipte yer almak isteyen arkadaşlarımızın wordpress blog edit arayüzüne aşina olmaları avantaj olsa da gerekli değildir (arayüzümüz çok da atla deve değil, sonuçta 10 senedir biz bile yazabiliyoruz). En heyecanlı kısmı sona sakladım: Bu ekibin baş eziyetçisi Haldun Akoğlu olacaktır.
5. Grafik Dizayn
Yazarlarımız ilk günden beri kendi yazıların grafik ve şekillerini kendileri yapıyor, bunda da oldukça başarılılar. Ancak biliyoruz ki ustaların dokunuşları ile metin olarak yer alan bir içerik bambaşka seviyelere çıkabilir. Tıpkı yakın zamanda aramıza katılan ve MedArt köşesini hazırlayan Murat Yazıcı’nın dokunuşları gibi.
Grafik Dizayn konusunda ilgi duyan arkadaşlarımızın katkı verebileceği alanları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Yayınlanan yazılara şekil, ilüstrasyon, grafik, video gibi görsel içeriklerle destek olmak,
- Site içinde farklı yerlere yerleştireceğimiz tanıtım materyalleri üretmek,
- Sosyal medya hesaplarından paylaşılacak post, ilüstrasyon, ad, grafik, video hazırlamak.
Buraya çok da bir şey yazamıyoruz çünkü şimdi yazsak 3 gün güncellemesek bambaşka bir teknik ve grafik ortaya çıkabililir, sonra bize ihtiyar falan demesinler.
6. Sosyal Medya
Gotye’nin ortalığı yakıp kavurduğu, sonradan 3’ler yılı diye adlandırılmasına neden olan Far Cry 3, Diablo 3, Max Payne 3 gibi oyunların PlayStation 3’de oynandığı, Madonna’nın Türk Telekomda konser verdiği, sosyal medya ilk 5 sıralamasının facebook, youtube, wikipedia, blogspot olduğu günlerde kurulan Acilci.Net için sosyal medya olmazsa olmaz.
Takipçilerimizin 10binler seviyesinde olduğu hesaplarımızı bir üst seviyeye çıkarmak hedefimiz. Bu alanda hevesli özellikle Z kuşağı arkadaşlarımızı bekleyen başlıkları şöyle özetleyebiliriz:
- Sosyal medya hesaplarının yönetimi,
- Okur iletişimi, etkileşimi,
- Anket, soru, repost gibi farklı yollarla daha fazla kişiye ulaşmanın sağlanması
Ancak tabii ki acilci’nin de bir ağırlığı var: TikTok kırmızı çizgimiz.
7. Yazılım
Her hekim biraz lamer’dır. Sonuçta yazıcıoğlu’ndan alınan Age, Dune, Metal Gear Solid, Halo, GTA gibi neşriyatı crack windows üstüne kurmaya çalışarak edinilen tecrübe yıllar içinde crack Word, crack SPSS ve tek tıkla sci-hub kullanımı yönünde gelişim göstermiştir. Bu kapsamda geliştirdiğiniz karanlık yönünüzü aydınlık tarafa çekerek ruhunuzu huzura erdirme adına sizi Acilci.Net’e yeni fonksiyonlar ekleme geliştirme, debugging, WP elementor grafik dizayn, php function ve snippet yazımı, CDN, cache, SEO, ranking ayarlama ve temizleme gibi daha ne olduğundan benim de emin olamadığım işlere davet ediyoruz. Her an her yerini bozabilme potansiyelimizden ötürü DNSBilişim 4 dakkada bir backup alıp onu da bize ellettirmiyor. Furkan beyin “bu genç olur” dediği her lamer arkadaşımıza illa bir işimiz var. Bu kapsamda yıllarca tek başına bu eziyeti üstlenen İbrahim Altunok’a da bir şapka çıkarmasak olmaz.
8. Yazarlık
En çok sorulanı en sona sakladım. Bu katkı yollarından en net çizilmiş olanı bu çünkü. Gelin sizlere Acilci.Net’te bugüne kadar izlediğimiz yazarlık sürecinden biraz bahsedelim:
Bize mail ile ulaşarak yazma talebinde bulunan tüm arkadaşlarımızı bugüne kadar hep olumlu karşıladık. Yazar adaylarımızla kıdemli bir editörümüz iletişime geçerek, kıdem ve tecrübelerine uygun şekilde kendi seçecekleri bir konuda yazmalarını rica ediyoruz. Bu aşamada adayımızın kullandığımız blog editör arayüzü ile herhangi bir ilgisi olmuyor, klasik karşılıklı mailleşme ile eski usülde bir yazı hazırlama süreci yürütüyoruz. Bu yazı kıdemli editörümüzce değerlendiriliyor, karşılıklı geri bildirimde bulunuluyor ve başarılı bir süreç tamamlanır ve iyi bir ürün ortaya çıkarabilirsek ikinci aşamaya geçiyoruz. Bu aday yazarımızı 3 yazı boyunca beraber çalışacakları bir editöre atıyoruz. Başarıyla tamamlanan bu 3 yazılık serinin ardından genç yazar statüsüne geçiriyor, künyemizde yer veriyor, 6-8 haftada bir yazı yazacakları sabit yayın takvimimize alıyor ve bundan sonra beraber çalışacakları editörümüze kendilerini teslim ediyoruz. Takvimde zamanında yazılarını yayınlayan, güzel konular öneren, keyifli ve güncel yazılar çıkaran arkadaşlarımız teknik işlere de aşinalık kazandıklarında kendi konularını seçen, kendileri hazırlayıp kendileri yayınlayan yazar statüsüne, bir süre sonra da editör statüsüne geçiyorlar. Bu aşamalarda süreklilik, dakiklik, takvime uyum ve kalite dengesi çok önemli. Elbette tüm yazarlarımız takvimde yer alarak katkı sağlamıyor. Kalitesi ve bilgisi ile bizlere ışık tutan, konusunun otörü hocalarımızı bu aşamaların tamamen dışında konuk yazar statüsünde misafir ediyoruz.
Evet şimdi sıra sizde… Acilci.Net’e katkı sağlamanın 8 yolunu yukarıda özetledik. Siz de aşağıdaki formda hangi alanda katkı sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız o alanları seçin, bir projeniz, fikriniz, aklınızdan geçen ne varsa bizimle paylaşın.
Bilgi, paylaştıkça güzel…
İyi ki varsınız…
Acilci.Net Ailesi
Acilci.net gönüllü bir projedir ve yayınlanan tüm içerikler Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International lisansı ile lisanslandırılmıştır.
3 Responses
Güncel olan bilgi hep yol göstericidir, takibe devam