Pek alışık olmadığımız görsel bir tanı;
81 yaşında erkek hasta. Yolda yürürken ayağı taşa takılıp düşüyor. Sol el bileğinde ağrısı var, ek olarak başının sol tarafını da çarptığından o bölgede ağrısı olduğunu da ifade ediyor.
Vitalleri stabil olan ve sol el bileğinde hassasiyet ve sol parietal alanda 2×1 cm alanda şişlik, hafif eritem dışında ek patolojik fizik muayene bulgusu olmayan hastanın grafi ve beyin BT’leri aşağıdadır. Grafideki radius distal uç kırığı aşikar, pekiya BT’deki lezyonlar?
Tanınız nedir? Yorumlarınızı (varsa sorularınızı) bekliyorum.
Not: Görsellere tıklayınca büyütülmüş halini görebilirsiniz.
23 Responses
Yorum gezinmesi
Sanırım yeterince tartıştık. Bu vaka sayesinde BBT’de kalsifikasyon? ayırıcı tanısını yaptık, oldukça güzel tahminler ve yaklaşımlar oldu. Katkı sağlayan herkese teşekkürler.
Bu vaka’da olan kalsifikasyon da değildi, intrakraniyal yabancı cisim de değildi ya da bir sendrom vs de değildi. 1980’lerden önce özellikle myelografide kullanılan myolid (diğer isimleri pantopaque, iophendylate) isimli radyoopak madde söz konusuydu. Bu madde alternatifsiz olduğundan her hastada kullanılıyordu ancak bu opak maddenin bazı negatif yanları vardı. Birincisi tamamen abzorbe olmayıp hem beyinde hem de spinal kordda rezidü kalıntıları oluyordu ki bu rezidü opaklar görüntülemede bizim vakamızdaki gibi beyaz benekler şeklinde görünüyordu. İkincisi, bazı hastalarda bu opak madde kalıntıları araknoidite de sebep oluyordu. Zamanla başka opak maddelerin kullanılaya başlaması, MRI ile spinal görüntülemede daha iyi sonuçlar elde edilmesi sebebiyle seksenlerin başlarından itibaren bu opak madde kullanımı bitmiştir. Ancak zamanında myolid kullanılan hastaların BT’lerinde (hatta MRI’ları, hem sipanl hem beyin MRI) pantopaque droplets denen bu görünüm bizim tanımızı zorlaştırmakta. Halen MRI ile spinal tümör araştırmalarında zamanında myolid kullanılmış hastalardaki bu görünüm tanıyı zorlaştırmaktadır. Bu vakadaki gibi BBT görüntüsü ile başvuran, nörolojik bulguları olmayan hastalarda buradaki tartışmamızda da yaptığımız gibi ayırıcı tanısını yapıp sonrasında da olası myolid kullanımı sorgulanmalıdır. Bizim hastamız da 1970’lerde kolda uyuşma, karıncalanma ve hafif güç kaybı nedeniyle araştırılmış ve radyoopaklı görüntüleme yapılmış. Bunun myolid-pantopaque olduğu kanaatindeyiz çünkü zaten o yıllarda kullanılan tek opak maddeydi. ayrıca BBT görüntüsü de oldukça tipik
Tanı: Pantopaque droplets
Geçirilmiş travmaya bağlı mikrokanamalar ve hipoksik nöronların zaman içerisinde kalsifiye olmasına bağlı olabilir mi?
Mümkün ancak bu hastada değil.
kemik fazınıda görsek iyi olurmuş diye düşündüm öncelikle. bencede bu bir kasifikasyon değil hatta organik bir lezyon olmadığı kesin gibi. bu yaştaki bir insanın unutmuş olması mümkün ama bence kardeşi bu amcayı pompalıyla vurmuş gibi geliyor. 1 ay hastanede yattıktan sonra taburcu olmuştur. onun için kemik fazında defekt var mı bir daha bakardım.
diğer taraftan bu yaşta asemptomatik bir hasta anlattığım senaryo değilse gerçekten uçuk bir tanı çıkacaktır. 🙂
Kemik fazda defekt yok. Pompalı da değil. Ama evet kalsifikasyon da değil. Uçuk mu? sanırım 🙂
Kronik toksikasyon değil.
Yorum gezinmesi