No account yet? Register
Son Güncelleme: 9 Aralık 2019
Erken Repolarizasyonun EKG Tanısı hakkında bilmeniz gereken her şey bu tek sayfalık özette yer alıyor.
Son zamanlarda Erken Repolarizasyonun farklı aritmilerin öncülü olabileceği hatta ani kardiyak ölümün uzun dönemde bir belirteci olma olasılığını gösteren yayınlar yayınlandı. Bu yayınların neler dediğini ve bu konuda nelere dikkat etmemiz gerektiğini ise aşağıdaki özetten öğrenebilirsiniz.
Erken Repolarizasyon acil servise başvuran ve bir sebeple EKG çektiğimiz hastaların %5’inde görünüyor. Tanısı nispeten kolay olsa da karışabileceği hastalıklar kendisi kadar (nispeten) masum değil. Perikardit, STEMI ve Brugada sendromu ile Erken Repolarizasyon ayrımını yapmak hem önemli hem de sizi daha iyi bir acil tıp hekimi olarak hissettireceğine eminim. Bu üç ayırıcı tanı 3 ayrı özetle karşınızda olacak. İlki olan Erken Repolarizasyon Perikardit Ayrımı docendo discimus dosyasını okumak için tıklamanız yeterli.
3 Responses
Haldun hocam öncelikle yazınız için teşekkür ederim. İstanbul Şile devlet hastanesi acil servisinde pratisyen hekim olarak görev yapıyorum. neredeyse her nöbette çektiğimiz ekg’lerde bazen tesadüfi bazen de hipertansiyon, dispne ya da tipik/atipik göğüs ağrısı şikyetleri olan hastalara çektiğimiz ekg’lerde erken repolarizasyon kriterleriyle uyumlu bulgular elde ediyoruz. ste-mi kriterlerini karşılamamasına rağmen bu olguları MI? olarak değerlendirip ardışık ekg ve enzim değerlendirmesine alıyoruz. bunun haricinde hastalar için yapabileceğimiz ekstra birşey var mıdır? izleyeceğimiz doğru yol ne olmalıdır? ve yazınızın sonundaki güvenliğiniz için tanı koymaktan kaçının ifadesi tam olarak ne anlama gelmektedir? bu konularda da bizleri aydınlatırsanız çok sevinirim. çok teşekkürler. saygılar
Sevgili Yasemin,
Dikkatin için çok teşekkürler. Biliyoruz ki ER (ya da BER, ERS) özgeçmişinde bulgu olmayan gençlerde çok yüksek ihtimalle benign bir durum. Ancak orta yaşlı ya da ileri yaşlı hele bir de daha öncesinde VF/VT hikayesi olanlarda ölümcül bir durumun habercisi. Zaten ER çok büyük oranda gençlerde görünüyor. Genç, ek bulgusu olmayan, özgeçmişinde ve aile hikayesinde özellik olmayan (Brugada sendromu risk faktörleri bunlar – ayrı bir docendo discimus dosyası hazırlıyorum bunun için), kalp hızı düşük, EKG’sinde ise sadece ER mevcut kişilerde (perikardit, Brugada ve STEMI ayrımını buradaki kriterlerle yaparak) güvendeyiz. Ancak 40-45 yaşında, özgeçmişinde KAH risk faktörleri ya da aritmi hikayesi olan bir erkek hastada tüm EKG kriterlerini karşılasa ve pür ER olsa bile risk mevcut. Belki bu risk hemen oluşacak bir risk değil (çalışmalara göre) ama yine de böyle hastalarda sadece EKG’ye bakarak ekarte etmek mümkün değil. Bu hastalarda en güvenlisi enzim ve EKG takibi yapmak. STEMI akut EKG değişikleri gösterecektir ama ER kalp hızı değişmedikçe akut olarak değişmez (taşikardide kaybolur).
Tesadüfi olarak acile gelen hastaların zaten %5’inde ER tespit edeceksin. Ancak semptomu belirgin/şüpheli kişilerde yaklaşımın doğru.
Umarım cevaplayabilmişimdir.
teşekkür ederim hocam, oldukça faydalı oldu.