İğne Torakostomi: Nereden?
Geleneksel olarak, acil iğne torakostominin, genellikle 5-cm’lik anjiyo katater iğnesiyle, mid-klavikuler hatta 2. interkostal aralıktan yapıldığı öğretilir.
Kadavra ve BT kaynaklı yapılan yeni çalışmalar bu geleneksel bilgiye meydan okumaktadır. Araştırmacılar, 2. interkostal aralıktan yapılan girişimlerde, sıklıkla iğnenin torasik kaviteye girmeyi başaramadığını ve bu yüzden fizyolojik basıncı sağlayamadığını saptamıştır. Pnömotorakslarda anterior aksiller hat 5. interkostal aralıktan yerleştirilecek iğnenin, torasik kaviteye girme ve pnömotoraksı düzeltme konusunda daha yüksek başarı oranına sahip olduğu saptanmıştır. Yapılan kadavra çalışmalarına göre ise, araştırmacılar 2. interkostal aralıktan uygulanacak lateral girişimin, o bölgedeki ek dokuların (pektoral kas, meme dokusu) olmaması nedeniyle mükemmele yakın sonuç verdiğini iddia etmişlerdir.
Böylelikle, belki de tansiyon pnömotoraksta iğne dekompresyonunun optimal pozisyonunu tekrar tartışmanın vakti gelmiştir. Daha fazla literatür yayını olmadığı sürece genel uygulama değişmeyeceği halde, obez hastalarda ve geleneksel yaklaşımın fayda etmediği hastalarda bu bilgilerin akılda tutulması faydalı olacaktır.
Referanslar:
(1) Inaba K, et al. Optimal positioning for emergent needle thoracostomy: A cadaver-based study. J Trauma 2011; 71:1099-1103.
(2) Inaba K, et al. Radiologic evaluation of alternative sites for needle decompression of tension pneumothorax. Arch Surg 2012; 147:813-8.
(3) Martin M, et al. Does needle decompression provide adequate and effective decompression of tension pneumothorax? J Trauma 2012; 73:1412-1417.