fbpx

Fırıncıoğulları: Psödolitiazis

Favorilere Ekle (0)
Please login to bookmarkClose
Please login

No account yet? Register

Acil servis hekimleri, seftriaksonun yan etkisi konusunda uyanık olmalıdır: Bilier Psödolitiazis.

Seftriaksona bağlı kolelitiazis geri dönüşlüdür ve bu yüzden psödolitiazis adını alır. Seftriakson tedavisini başka bir tedaviyle değiştirmek veya kesmek dışında ek bir tedaviye gerek yoktur. Bu fenomen hakkında uyanık olmak, gereksiz cerrahi girişimi  engelleyecektir. Diğer sefalosporin türevlerinde böyle bir yan etki yoktur. Seftriaksonun %40’ı safra yollarından atıldığı ve orada çözülmeyen kalsiyum-seftriakson kompleksleri oluştuğu için bu fenomen meydana gelir.

Seftriakson tedavisine bağlı psödolitiazis görülmesi nadir bir yan etki değildir. Yapılan çalışmaların çoğunda psödolitiazis gelişme sıklığı yaklaşık %25 olarak bulunmuştur ve daha çok pediatrik litaratürde tanımlanmıştır. Bu hastaların az bir kısmı semptomatik hale gelir. Seftriakson tedavisi başlandıktan sonra 2.-22. günler arasında (ortalama 9 gün) sonografik anormallikler görülmeye başlanır ve tedavi kesildikten sonra 2.-63. günler arasında (ortalama 15 gün) spontan olarak geriler. Bu yüzden, tedavi kesilmesi veya değiştirilmesi dışında bir tedavi önerilmez. Sonografik olarak katılaşmış görünen seftriakson psödolitiazisi ile tipik safra taşı ayrımı yapılamaz.

Seftriakson tedavisi alıp da kolik tarzı karın ağrısı gelişen hastalarda USG planlanmalı ve tedavi uygun antibiyoterapiyle değiştirilmelidir. Bu komplikasyonun farkındalığı gereksiz cerrahiyi önler.

Referanslar:

(1) von Martels JZ, et al. Am J Emerg Med 2013 Jun 25. 
(2) Zaki SA, et al. Indian J Pharmacol 2010; 42: 193-194.
(3) Kirejczyk WM, et al. Am J Roentgenol 1992;159: 329-30.

Bu Yazının Podcasti

Acilcinin Sesi

blank
Ara