fbpx
blank

Yusuf Ali Altuncı | 16 Nisan 2013

Makedonya yeni başlıyor biz 20 yıl öndeyiz

blank
2 dk

Selam,

Üsküp sonrasında eve dönmenin verdiği mutlulukla yazıyorum, kongre ya da sempozyumlar giderken çok keyifli oluyor ama dönüş yolu her zaman çok yorucu 🙂 Acil Tıp Uzmanları derneğinin organize ettiği 2. Uluslararası Acil Tıp Sempozyumu için oradaydım. acilci.net takipçileri merak eder diye Makedonya’da Acil Tıp sistemi nasıl işliyor bir soruşturayım dedim.

Makedonya’da Acil servisler bizde eskiden uygulanana benzer şekilde cerrahi acili, kardiyoloji acili vb gibi bölünmüş durumda sistem anestezi uzmanlarının üzerinden işliyor. Burada Acil Tıp uzmanı yok ama Sağlık Bakanlıklarının desteğiyle Acil Tıp Asistan programı hazırlığı için bir komisyon kurulmuş bu komisyonun bir üyesi olan anestezi doçenti Dr. Biljana Kuzmanovska ile Tıp Fakültesinin kantininde “Hipokrat Kafe” de görüştük.

blank

blank

Nasıl bir asistan programı planladıklarını sorduğumda açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Beş yıllık program dahilinde çeşitli rotasyonlarla (örn 6 ay yoğun bakım, 6 ay cerrahi, 6 ay pediatri vs.) süreyi bitirip Acil Tıp Uzmanlarını acil servislerde ve “ambulanslarda” görevlendirmeyi düşünüyorlarmış. Her ne kadar dilim döndüğünce bu uygulamanın çok sağlıklı olmadığını belirtsem de bunun bakanlık görüşü ve genel bir eğilimin sonucunda olduğunu söyledi.

Düşünsenize acilde çalışmadan Acil Tıp Uzmanı oluyorsunuz. Eğitim programlarını nasıl düzenlendiğini sorduğumda Avrupa’da uygulanan sistemi baz aldıklarını -ki benim anladığım kopyalayıp yapıştırdıklarını – söyledi. Kağıt üzerinde her şey hazırmış ancak bakanlıklarının bunun için ayırdıkları fon kesilmiş bu nedenle ara vermek zorunda kalmışlar bu yıl sonuna doğru programın başlayacağını düşünüyorlar. Ben üzerime düşeni yaptım ve 20 yıllık bir geçmişi olan Acil Tıp sistemimizin bu süre zarfındaki gelişiminden güç alarak, bazı önerilerde bulundum. Gerisi onlara kalmış 🙂

Orada her şey yeni başlıyor bizim sistem ise artık “kıdemlenmiş” durumda, şu an 20 yıl öncesine göre çok başarılı bir yerdeyiz. Acaba 20 yıl sonra şimdiye kadar olanı 2’ye katlayabilecek miyiz?

Ben ümitliyim ya siz?

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
Yusuf Ali Altuncı
Baş Editör
Acil Tıp Doçenti, Ege Üniversitesi Acil Tıp AD. Asistanlığı, kıdemlinin kral olduğu dönemde çömez, çömezin kral olduğu dönemde kıdemli olarak, kavganın doğduğu Mezopotamya topraklarında geçmiştir. Ekibin Editörü, ekran yüzü ve halkla ilişkiler sorumlusu olarak görev yapmaktadır. [email protected]

ETİKETLER