No account yet? Register
Ülkemizin yetiştirdiği en değerli akademisyenlerinden birisi olan Prof. Dr. Namık Çevik’i geçtiğimiz hafta elim bir trafik kazası sonucu kaybettik. Ülkemiz acil sağlık sisteminin gelişmesinde öncülük eden hocamıza yaşadığı bu kaza sonrasında müdahale edememenin üzüntüsünü yaşadığımız sürece hep hissedeceğiz.
Türkiye’nin ilk Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı ve Onkoloji Enstitülerinin kurulmasına öncülük eden, 1987-1996 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Namık Çevik’in ülkemiz sağlık sistemine önemli katkıları olmuştur. Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri’nin gelişiminin öncüsü Prof. Dr. Namık Çevik hocadır. Onun ileri görüşlülüğü, çabaları ve desteği Acil Tıbbın bugünlere gelmesini sağlamış ve diktiği fidanlar bugün bir ormana dönüşmüştür.
Türkiye’de Acil Tıp Uzmanlığı eğitimi 25 yıl önce Prof. Dr. Namık Çevik’in kişisel çabaları ile başlamıştır. Ülkemizde bu alanda çalışan uzmanlara gereksinim olduğunu düşünerek 1989 yılında Dr. John Fowler’ı Türkiye’ye davet etmiş ve Dr. John Fowler 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi acil servisinde çalışmaya başlamıştır. O dönem Sağlık Bakanlığı Sağlık Şûrası üyesi olan Prof. Dr. Namık Çevik’in çabalarıyla 1993 yılında ‘İlk ve Acil Yardım’ adıyla yeni bir ana dal kabul edilmiştir ve Bakanlar Kurulu’nun 12 Nisan 1993 tarihli kararı, 30 Nisan 1993 tarih ve 21567 sayılı Resmi Gazete’de 93/4270 karar sayısı ile yayımlanmıştır. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nde ‘İlk ve Acil Yardım Anabilim Dalı’ kurulmuştur. 1994 yılında bu Anabilim Dallarında ilk asistanlar eğitime başlamıştır.
Ülkemizde ambulans hizmetlerinin gelişiminin başlaması da aynı dönemde olmuştur. İlk paramedik programı (Ambulans ve Acil Yardım Teknikerliği) hocanın rektörlüğü döneminde o dönem Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü olan eşi Prof. Dr. Necla Çevik’in katkılarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi’nde kurulmuştur. Kanada Cambrian College işbirliği ile 1993-1994 yılında eğitim ve öğretime başlanmıştır.
2014 yılında Türkiye Acil Tıp Derneği’nin hazırlattığı Türkiye’nin Gözünden Acil Tıp Belgeseli için kendisi ile bir röportaj yapmıştık ve Acil Tıbbın kuruluş öyküsünü ondan şahsen dinlemiştik. O anlattıkça halen hissettiği heyecanı bizi çok etkilemişti. Hocamızın anlattığı öyküyü siz de dinleyin ve hiç unutmayın istedik.
Nurlar içinde yatsın…
3 Responses
allah rahmet eylesin.bir gün acil tıp camiasında olmak umuduyla
Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun Kıymetli Hocamızın…
Allah rahmet eylesin, çok üzüldük 🙁