Skip to content

Ülker: Grip aşısı 2013-14 bilgilendirmesi

Reklam

Grip ve grip aşısı hasta bilgilendirmesi (Amerikan Toraks Cemiyeti 2013-14 güncellemesi)

Bilindiği gibi önümüz kış ve Eylül ayından başlayarak Mart ayına kadar her yıl grip vakaları acil servislerde büyük bir iş yoğunluğu oluşturmaktadır. Bu sunumumuzda grip ve grip aşısından bahsederek hastaların sorularına cevap verecek ve tedavisini yönlendirecek bilgileri paylaşmak istedik.

Grip burun boğaz ve akciğerlere giren bir çeşit virüstür ve influenza olarak adlandırılır(in-floo-EN-zuh). Gripten korunmak için her yıl yeniden içeriği güncellenmiş suşlara sahip aşılar piyasa sürülmektedir. Bu aşılar üç ve dört suş içeren çeşitlere sahiptir. (Türkiye’de şu anda 2 adet A influenza tipine ve 1 adet B influenza tipine yönelik olarak trivalent aşılar bulunmaktadır. Gelecek yıldan itibaren kuadrivalent aşıların geleceği belirtilmektedir.

Grip aşısı
Aşının 3 çeşidi vardır;
1-) İntramusküler olarak kola uygulanan tek doz aşı, 6 aylık çocuklar ve erişkinlere uygulanır. Sizi grip ile birlikte hasta yapmaz.(Türkiye’de uygulanan aşı çeşidi)
2-) Cilde koldan uygulanan kısa doz aşı, 18-64 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Sizi grip ile birlikte hasta yapmaz.
3-) Burun spreyi şeklinde burna uygulanan aşı, zayıflatılmış canlı aşı, Akciğer ile başka sağlık problemleri olan hastalara ve gebelere uygulanmaz. Nazal sprey 2-49 yaş arasındaki bireylere uygulanır.

Önemli Not 1: 6 ay ve 8 yaş arasındaki çocuklarda ilk defa aşı yapılacaksa tam koruma amacıyla en az 4 hafta aralığı olan 2 doz aşı yapılması önerilmektedir. Geçmiş sezonlarda aşı yapılmış olsa bile iki doz uygulanması önerilmektedir.

Reklam

Önemli Not 2: Aşıların içeriği yumurta antijeni içerdiğinden allerjisi olanlarda standart aşılar (hücre kültüründe üretilen) veya yumurta antijeni içermeyen aşılar yapılabilir. Bu aşılar sezon Eylül ayında ve sezon bitimi Nisan’da bulunabilir.

Reklam

influenza

Peki kimlere aşı yapalım? (Aşılar Aralık ayından önce uygulanmalıdır)
1-) Tüm yetişkin ve 6 ay üzerindeki çocuklara,
2-) Ciddi grip riski olan hastalara (65 yaş ve üzeri, gebeler ve küçük çocuklar),
3-) 6 aylık ve altında bebek bakan kişilere,
4-)Kronik hastalığı olan çocuk ve yetişkinlere (kronik akciğer hastalığı (koah, astım ve amfizem), kronik kalp hastalığı (hipertansiyon hariç), metabolik hastalık (diyabet), böbrek ve karaciğer yetmezliği, orak hücreli anemi, bağışıklığı baskılanmış hastalar (steroid alanlar, kemoterapi ve radyoterapi alanlar), çocuk ve gençlerden günlük aspirin tedavisi alanlar, kronik hastalığı olanlara bakmakla yükümlü kişiler ve vücut kitle indeksi >40 kg/m2 olan obez hastalar)

Grip aşısının yan etkileri
Sık görülen yan etkiler (1/100-1/10): Aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısı. Bu yan etkiler genellikle aşıdan sonraki birkaç günde içerisinde kendiliğinden düzelir.
Yaygın olmayan yan etkiler (1/1.000-1/100): Yaygın cilt reaksiyonu (ürtiker/kurdeşen dahil).
Nadir görülen yan etkiler(1/10.000-1/1.000): Tansiyonda düşme, şok, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanama.
Çok nadir görülen yan etkiler (<1/10.000): Vaskülit (damar iltihabı), nörit (sinir iltihabı), ensefalomiyelit (beyin-omurilik dokusu iltihabı), Guillain-Barre Sendromu

Reklam

Peki ülkemizdeki aşılar

Ülkemizde kullanılan pandemik grip aşıları Glaxo-Smith Kline (Fluarix), Novartis (Celtura) ve Sanofi Pasteur (Vaxigrip) firmalarından temin edilmiştir(1).
Aşılarda asıl etken madde olan antijen yanında; adjuvan (balık yağından elde edilen skualen), stabilizatör ve koruyucu maddeler (etil civa maddesinin organik bir bileşiği olan thiomersal) kullanılabilmektedir.

Kaynaklar
1-) www.grip.gov.tr Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Grip sayfası
2-) Amerikan Toraks Cemiyeti Hasta bilgilendirme serileri (“Influenza—‘The Flu’ 2013–2014 Season Update.”

Bu makale için yorumlar kapalı!

blank
Yükleniyor..