Değerli arkadaşımız Dr. Ayhan Özhasenekler yeni bir şeyler okumuş, acilci.net takipçileri ile paylaşmak istemiş, bize de buyursunlar demek düşer. İyi okumalar…
Yusuf Ali Altuncı
Travma sezonu açıldı! Bu iş sezonluk mu demeyin, ülkemiz genelinde trafik kazalarının ön planda olduğu bahar ve yaz ayları herkesin bildiği gibi travma sezonudur. Bölgemizde özellikle yüksekten düşme ve ateşli silah yaralanmaları da trafik kazaları ile aynı klasmanda fakat farklı kulvarlarda yarış halindeler. Her yılın sonunda birinci değişebiliyor, fakat genel gözlemimiz at başı yarışta oldukları…
Hazır sezon açılmışken, bir de IX. Ulusal Acil Tıp Kongresinde (ATUDER 2013) “Sistem Travmalarında Güncellemeler” adlı nazik bir sunu daveti geldi. Konu travma olunca en önemli kaynağın ATLS (Advanced Trauma Life Support) olabileceğini düşündüm. Araştırmaya başladım ve The ATLS Subcommittee, American College of Surgeons’ Committee on Trauma and the International ATLS working group tarafından özel rapor olarak kaleme alınan “Advanced trauma life support (ATLS®): The ninth edition” adlı yazıya J Trauma Acute Care Surg dergisinde rastladım. Herkes hatırlar; ATLS en son 2008 yılında 8. baskı olarak güncellenmişti. Yukarıda adı geçen makalede; ATLS 9. baskının 2012 yılı Ekim ayında güncellendiğini ve bu baskıdaki değişiklikleri gördüm.
ATLS 9. baskıdaki yeni güncellemelerde özellikle üç değişiklik dikkatimi çekti;
1. Havayolu bölümünde; video laringoskopinin, potansiyel olarak zor hava yolu olan hastalarda yardımcı olarak kullanılabileceği kanıt düzeyi 1-3 olarak,
2. Pediatrik havayolu bölümünde; <1 yaş altı infantlar dışındaki tüm çocuklarda kaflı endotrakeal tüplerin kullanılması gerektiği kanıt düzeyi 1-2 olarak,
3. Başlangıç değerlendirilmesi ve şok bölümlerinde; agresif resüsitasyon teriminin kaldırıldığı, kanama kontrol altına alınmadan önce ılımlı hipotansiyonu içeren dengeli resüsitasyon yapılmasının daha doğru olacağı ve bununla ilişkili olarak şok durumunda başlangıçta verilen 2 lt kristaloid yerine 1 lt kristaloid verilmesi gerektiği, tahmini kan kaybının önemli miktarda olduğu veya masif transfüzyon gerektiren hastalarda trombosit ve plazma solüsyonlarının (herhangi bir oranı zorunlu kılmayan) erken dönemde kullanılması gerektiği kanıt düzeyi 1-4 olarak belirtiliyordu.
Yazıda ayrıca ATLS kursu içerisindeki sorular ile senaryolarda yapılan değişikliklerden söz edilmekte ve “myATLS” adlı uygulamanın da akıllı telefonlarınıza indire bileceğinizden bahsedilmekte
Demiştim ya sezon açıldı! Bu değişikliklerden haberdar olmak ve yeni sezona bu değişikliklerle girmek biz Acil Tıpçıların asil görevi.
Paylaşmak istedim, travmasız günler diliyorum…
Bilgiyi paylaşmak dileğiyle….
Daha fazlası için;
Advanced trauma life support (ATLS®): the ninth edition. ATLS Subcommittee; American College of Surgeons’ Committee on Trauma; International ATLS working group J Trauma Acute Care Surg. 2013;74(5):1363-6.
Dr Ayhan ÖZHASENEKLER
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi
Acil Tıp AD Öğretim Üyesi
ATU, Yrd Doç
Diyarbakır
[email protected]
Bir Yanıt
Ayhan hocama çok teşekkürler. En kısa zamanda kendisinden bir ATLS yazı dizisi bekliyoruz 🙂