fbpx
2 dk

Mindmapping (Zihin haritaları oluşturma) sağ ve sol beynin farklı özellikleri kullanılarak geliştirilen bir öğrenme ve hafıza tekniğidir.

 

Buzan_TeknigiSOL___SAG_BEYiN__galeri1426181

 

1960´lı yıllarda İngiliz psikolog Tony Buzan, üniversitede aktarılan ders materyalini geleneksel yöntemlerle çalışmanın bir hayli karmaşık ve yeterince verimli olmayan bir iş olduğunu düşündü. Buzan´a göre öğrenciler anahtar sözcüklerden, resimlerden ve grafiklerden faydalanarak; beynin her iki yarısının yeteneklerini aynı anda kullanarak aynı malzemeyi çok daha kolayca öğrenebilir, akıllarında tutabilir ve arkadaşlarına, hocalarına anlatabilirlerdi.

 

 

 

Karmaşık ve detaylı bilgi yığınlarını sınırlı bir alanda ve akılda kolayca kalacak şekilde göstermek üzere çalışmalarına başlayan Buzan, 1960´lı yılların sonuna doğru “Mind Map” yani “Zihin Haritası” denen bir bilgi temsil yöntemi geliştirdi. Yazdığı kitaplarla “Mind Mapping” (Zihin Haritalama) yöntemini dünyaya tanıtan Buzan pek çok kişinin işini kolaylaştıracak temel bir sistem oturttu. Temelde yaptığı şey geleneksel yöntemleri yaratıcı zihne dayatmaktan vazgeçip insan zihninin işleyişini ortama yansıtmaktı.

Bu gelişmeden bir süre sonra, 1975 yılında, bilişsel psikoloji dalında ve insan zihninde kavramların ne şekilde bağlantılı olduğu konusunda çalışan iki bilimadamı, A.M. Collins ve E.F. Loftus “A Spreading Activation Theory of Semantic Processing” başlıklı önemli makalelerinde bir tür semantik model önerdiler. Bu modele göre insan “kırmızı” gibi bir kavramı düşünür düşünmez zihninde bu kavramla en yakın ilişkili kavramlar canlanıyor ve sonra bu ikincil kavramlar “kırmızı” ile daha uzaktan ilişkili kavramların tetiklenmesine yol açıyordu. Bu modele göre insan zihni çok kısa sürede bir kavramdan yola çıkarak yüzlercesine ulaşabiliyor ve yaratıcılık sergileyebiliyordu.

Bugün zihin haritaları oluşturmak için pek çok yazılıma kolayca ulaşılabilir. Bir kısmı paralı olan bu yazılımlar yanı sıra ücretsiz yazılımlar da mevcuttur.

Biz acil tıp hekimleri için zihin haritaları ne zaman önem kazanır? Tabi ki sınavlardan önce. Yoğun bakım hekimi olan Dr. Poul Young’ın sınavlara çalışırken hazırladığı zihin haritalarına göz atarak neler yapılabileceğini görebilirsiniz.

Zihin haritaları oluşturma süreci kişiseldir. Kişiler kendi zihinlerinde kendi haritalarını oluşturarak daha etkin öğrenebilir ve hatırlayabilir.

Kendi zihin haritalarınızı oluşturmak için hazır mısınız?

Kaynaklar

1. http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=freemind.html
2. http://lifeinthefastlane.com/exams/cicm-fellowship/icu-mind-maps/
3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2923.2002.01205.x/abstract
4. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.463822617039617.1073741874.100119800076569&type=3
5. http://www.uskudarcocukuniversitesi.com/2013/?page_id=4839
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Mind_map

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
Tanju Taşyürek
Onur Kurulu
Bursa’da doğsa da kökleri Ege’ye dayanır. Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Tıp mezunudur. Askerliğini Kara Harp Okulu revirinde yaptıktan sonra Ankara’da kalmıştır. Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı yıllar siyasete, devlete ve tababete bakışında köklü değişiklikler yaratmıştır. Ankara 112’de başladığı acil serüvenini uçak ambulans ile göklere taşıdıktan sonra, İstanbul’a acil tıp uzmanlığı için iniş yapmış, Marmara Üniversitesi’nde uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Halen her şeyin başladığı yerde, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde acil tıp uzmanı olarak çalışmaktadır. Tarihte medeniyetlerin izlerini kovalamayı, Platon’un Akademia’lısını, Roma’nın Sezar’lısını, zeybeğin Aydın’lısını, tarihin İlber’lisini sever. Soyadınız gibi değilsiniz diyenleri tebessümle seyreder. [email protected]

ETİKETLER