7 dk

Herkese merhabalar. Yeni bir spor travmasına yaklaşım yazısıyla karşınızdayız. Bu yazımızda sporcularda sık görülen konküzyon nedir, güncel literatüre göre tanı, değerlendirme ve tedavide neler yapılmalıdır ve sporcuların yaralanma sonrası yeniden spora dönüşlerini hep birlikte inceleyeceğiz. Hazırsanız, başlayalım.

Giriş

Acil serviste karşılaşabileceğimiz sporla ilişkili konküzyon, aslında hafif bir travmatik beyin hasarıdır​1​. Sporcuların ve hastaların çoğu haftalar içinde iyileşse de, bazıları için süreç uzayabilmektedir​2​. Bu yazımızda klinik pratiğinize doğrudan etki edecek güncel tanı ve tedavi yaklaşımlarını ele alacağız.

Tanım

Sporla ilişkili konküzyon, başa, boyna veya gövdeye gelen doğrudan bir darbe sonucu beyne iletilen impulsif kuvvetlerin neden olduğu bir beyin sarsıntısıdır​1​. Standart görüntülemelerde yapısal bir anormallik genellikle saptanmaz.

Epidemiyoloji

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 42 milyon kişi konküzyon veya hafif travmatik beyin hasarından etkilenmektedir​3​. Özellikle adölesan sporcular, kadın futbolcular ve kaleciler daha yüksek risk altındadır. Antrenmanlara kıyasla müsabaka sırasında yaralanma insidansının daha fazla olduğu gözlenmektedir​3​.

Mevcut veriler ışığında sporcularda önceki bir konküzyon öyküsü, öğrenme güçlüğü veya migren varlığı iyileşme sürecini uzatabilen risk faktörleridir​4​. Bu nedenle, hastanın tıbbi geçmişini sorgulamanız klinik karar verme sürecinizde kritik bir rol oynamaktadır.

Patofizyoloji

Konküzyon sonrası ortaya çıkan klinik tablo, genellikle yapısal bir hasardan ziyade fizyolojik bir bozulmayı yansıtmaktadır​1​. Travma sonrası beyinde geçici bir enerji krizi ve nörokimyasal değişiklikler meydana gelmektedir. Böylece standart Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tetkikleri genellikle normal sonuçlanmaktadır.

Hasarın “hafif” olarak tanımlanması, durumun önemsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Bu tanım, yalnızca radyolojik olarak travma ile ilişkili kafa içi anormalliklerin görülmediğini ifade etmektedir​2​. Fonksiyonel bozulmalar hastanın günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir. Konuyla ilgili sitemizde daha önce yer alan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Klinik Bulgular

Hastalar bilişsel, somatik, duygusal ve uykuyla ilgili dört ana alanda semptomlar sergileyebilirler. En sık görülen somatik bulgular baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve ışığa duyarlılıktır. Bilişsel olarak “sisli bir beyin” hissi veya odaklanma güçlüğü sıktır​5​.

blank
Sporcularda konküzyon sonrası görülebilecek semptomlar

Muayenede hastanın yürüyüşünde dengesizlik (wobbly gait) veya kelimeleri yuvarlayarak konuşması konküzyon için uyarıcıdır. Ayrıca, tandem yürüyüş testinde denge hataları veya göz hareketlerinde (smooth-pursuit) bozulmalar tespit edilebilir​1​. Unutulmamalıdır ki, bilinç kaybı sporla ilişkili konküzyon vakalarında nadirdir ve genellikle bir dakikadan kısa sürer. Bilinç kaybının olmaması ise konküzyonu dışlatmaz. Semptomlar yaralanmadan hemen sonra gelişebileceği gibi, dakikalar veya saatler sonra da belirginleşebilir​5​.

Acil Serviste Yaklaşım

Acil serviste ilk yapılması gereken acil cerrahi veya görüntüleme gerektiren “kırmızı bayrakları” ekarte etmektir . Nöbet geçirme, 30 saniyeden uzun süren bilinç kaybı, fokal nörolojik defisitler veya tekrarlayan kusmalar durumunda hastanın ileri görüntülemeye yönlendirilmesi önerilmektedir​4,5​.

Glasgow Koma Skoru’nun (GKS) 15’in altında olması veya kafatasında görünür deformite varlığı da acil müdahale gerektirir. Eğer bu ciddi bulgular yoksa, ayrıntılı bir konküzyon muayenesine geçilmeli ve nörolojik muayene gerçekleştirilmelidir. Boyun ağrısı veya hassasiyeti varsa servikal yaralanma açısından da dikkatli olunmalıdır​5​.

Şüpheli her vakada sporcu, daha fazla yaralanma riskini önlemek için derhal aktiviteden uzaklaştırılmalıdır. Erken dönemde aktiviteye dönen sporcularda tekrar yaralanma riskinin arttığı ve iyileşme süresinin uzadığı bildirilmektedir​1​.

Tanı

Konküzyon tanısı, ayrıntılı bir öykü ve muayeneye dayanan klinik bir tanıdır. Semptomların yaralanmadan sonraki ilk 72 saat içinde ortaya çıkması tanı kriterleri açısından önemlidir​2​. Rutin konsensus sağlanmış ve pratikte kullanılan herhangi bir biyomarker henüz kullanılmamaktadır​1​.

Vestibüler ve okülomotor testler (tandem yürüyüşü, parmak takibi) tanıyı doğrulamada oldukça değerlidir. Eğer tanıda belirsizlik varsa, yaralanmadan sonraki 14 gün içinde yapılan egzersiz testlerinin (Buffalo Treadmill Testi gibi) yüksek duyarlılık ve özgünlüğe sahip olduğu belirtilmektedir​1,5​.

Hastanın ileride kronik semptomlar geliştirme riskini öngörmek için 5P risk skoru gibi araçlar kullanılabilir​1​. Adölesan yaş, kadın cinsiyet ve yüksek semptom yükü, 28 günden uzun süren şikayetler için önemli göstergelerdir​2​.

blank
Sporcularda konküzyon sonrası kalıcı semptom riskinde 5P risk skoru

5P risk skoru, kafa travması semptomlarının 28 günden fazla sürmesi riskini değerlendirmek için kullanılan klinik bir skordur. Toplam skorlar 0 ile 12 arasında değişir; 0-3 arası düşük risk, 4-8 arası orta risk ve 9-12 arası yüksek risk anlamına gelmektedir​1​.

Değerlendirme Algoritmaları

SCAT-6 ve SCOAT-6, spor ilişkili konküzyonun standartize değerlendirilmesi için geliştirilen iki tamamlayıcı araçtır. SCAT-6, baş travması sonrası saha kenarında ilk 72 saat içinde kullanılan hızlı bir tarama ve değerlendirme aracıyken; SCOAT-6, klinik takip sırasında semptom yükü, kognitif fonksiyonlar, vestibüler sistem ve egzersiz toleransını daha ayrıntılı değerlendirmek için kullanılan kapsamlı bir hastane içi değerlendirme aracıdır. Bu araçlar tanıyı tek başına koydurmasa da konküzyonun sistematik değerlendirilmesini ve spora güvenli geri dönüş sürecinin planlanmasını desteklemektedir.

blank
SCOAT-6

Tedavi

Geleneksel olarak uygulanan “karanlık oda istirahati” veya tam bilişsel kısıtlama (cocooning) artık önerilmemektedir​1​. Mevcut kanıtlar incelendiğinde sporcunun aşırı kısıtlanması iyileşmeyi kolaylaştırmamakta, aksine semptom algısını artırabilmektedir. Güncel yaklaşım, erken ve aktif bir rehabilitasyonu savunmaktadır​1​.

Yaralanmadan sonraki ilk 24-48 saatlik göreceli istirahatten sonra, hafif fiziksel aktiviteye başlanması önerilmektedir. Semptomları aşırı artırmayan (0-10 skalasında en fazla 2 puanlık artış) yürüyüş veya sabit bisiklet gibi aktiviteler iyileşmeyi hızlandırmaktadır​2​.

Ekran kullanımı konusunda ise dikkatli olunmalıdır; ilk 48 saatte kontrolsüz ekran kullanımı iyileşme süresini uzatabilmektedir. Uyku hijyeninin sağlanması ve hastanın rutinlerine kademeli olarak dönmesi tedavinin temel taşlarıdır​1​. Uzun süreli analjezik kullanımından, ilaç kötü kullanımına bağlı baş ağrısı riski nedeniyle kaçınılmalıdır​4​.

Özel Durumlar ve Klinik Tuzaklar

En büyük klinik tuzaklardan biri, eşlik eden servikal yaralanmaların atlanmasıdır​3​. Boyun kaynaklı ağrı ve baş dönmesi konküzyon semptomlarıyla karışabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Bu hastalarda servikal fizik tedavi oldukça önemlidir​1,5​.

Sporcuların ve hastaların okula dönüş süreci, spora dönüşten daha öncelikli tutulmalıdır​1​. Hastanın semptomları varken bile destekleyici önlemlerle (ek süre, sık molalar) okula dönmesi iyileşmeyi destekleyebilmektedir. Tam spor katılımı için hastanın tüm okul yükünü sorunsuz tolere etmesi şarttır​1​.

Klinik seyirde semptomların 4 haftadan uzun sürmesi durumunda multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Bu süreçte hastanın psikososyal durumu, anksiyete ve uyku bozuklukları mutlaka değerlendirilmelidir​2​.

Spora Geri Dönüş

Spor ilişkili konküzyonda semptomların ortalama düzelme süresi yaklaşık 14 gündür, ancak tam anlamıyla güvenle spora dönüş genellikle 1 ay içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle günlük pratikte, ortalama spora geri dönüş süresi yaklaşık 3–4 haftayı bulmaktadır​1,2​.

Sonuç

Sporla ilişkili konküzyon yönetimi güncel literatürler ve rehberler ışığından artık pasif dinlenmeden aktif rehabilitasyona evrilmiştir. Erken dönemde başlanan hafif egzersizler ve kademeli aktivite artışı, hastaların güvenle normal yaşamlarına dönmelerini sağlayabilmektedir. Acil serviste doğru tanı ve erken yönlendirme, bu sürecin en kritik basamağıdır.

Özet 

  • Hareketsiz Kalma:İlk 48 saatten sonra hasta tamamen yatağa mahkum edilmemeli ve semptomları aşırı artırmayan hafif yürüyüşlere teşvik edilmelidir.
  • Önce Okul: Okul çağındaki sporcuların sahalara dönmeden önce okul aktivitelerini tam kapasiteyle tolere edebildiğinden emin olunmalıdır.
  • Kırmızı Bayraklara Dikkat: Nöbet, tekrarlayan kusma veya fokal defisit varsa BT görüntülemesi mutlaka gerçekleştirilmelidir.
  • Boyun Yaralanmasını Kontrol Et: İyileşmesi geciken hastalarda konküzyonla eşlik eden servikal yaralanmalar açısından mutlaka değerlendirilmelidir.
  • Ekranı Kısıtla: Yaralanmadan sonraki ilk 2 gün boyunca video oyunları ve yoğun ekran kullanımından hastaların kaçınılmasını önerilmektedir.

Kaynaklar

  1. 1.
    Leddy J. Sport-Related Concussion. N Engl J Med. 2025;392(5):483-493. doi:10.1056/NEJMcp2400691
  2. 2.
    Patricios J, Schneider K, Dvorak J, et al. Consensus statement on concussion in sport: the 6th International Conference on Concussion in Sport-Amsterdam, October 2022. Br J Sports Med. 2023;57(11):695-711. doi:10.1136/bjsports-2023-106898
  3. 3.
    Weiner A, Durbin J, Lunardi S, et al. Incidence and Severity of Concussions Among Young Soccer Players Based on Age, Sex, and Player Position. Orthop J Sports Med. 2022;10(1):23259671211059216. doi:10.1177/23259671211059216
  4. 4.
    Silverberg N, Iverson G, ACRM Brain Injury Special Interest Group Mild TBI Task Force members:, et al. The American Congress of Rehabilitation Medicine Diagnostic Criteria for Mild Traumatic Brain Injury. Arch Phys Med Rehabil. 2023;104(8):1343-1355. doi:10.1016/j.apmr.2023.03.036
  5. 5.
    Leddy J, Lesh K, Haider M, et al. Derivation of a Focused, Brief Concussion Physical Examination for Adolescents With Sport-Related Concussion. Clin J Sport Med. 2021;31(1):7-14. doi:10.1097/JSM.0000000000000686

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
Ömer Yusuf Erdurmuş
Editör
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup Acil Tıbbı kendisine sevdiren Ankara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan uzmanlığını almıştır. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mesleğini icra etmektedir. Yarışmacı sporların her çeşidiyle ve spor travmalarıyla ilgilenmektedir. Kalan tüm zamanlarında Doruk Efe’nin babası olarak görev yapmaktadır.

BU YAZIYI DİNLE

SESLENDİREN

blank
Ömer Yusuf Erdurmuş
Editör
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup Acil Tıbbı kendisine sevdiren Ankara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan uzmanlığını almıştır. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mesleğini icra etmektedir. Yarışmacı sporların her çeşidiyle ve spor travmalarıyla ilgilenmektedir. Kalan tüm zamanlarında Doruk Efe’nin babası olarak görev yapmaktadır.

ETİKETLER