Skip to content

Acil Tıp Nedir?

Acil Tıp Eğitimi

Türkiye’de Acil Tıp eğitimi TUKMOS tarafından Acil Tıp alanında oluşturulmuş standartlar dahilinde verilmek zorundadır . Bu kriterlere uygunluk 2016 yılından itibaren denetlenmeye başlanacak olup klinikler kendi eğitim programlarını buna göre düzenlemek ve ülke çapında bir standarda uyum sağlamak durumundadırlar . TUKMOS’un belirlediği klinikler tarafından verilen eğitimler dışında Acil Tıp derneklerinin son derece kapsamlı ve yaygın eğitim etkinlikleri de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra her iki derneğin ilkbahar ve sonbaharda yapılan birer ulusal kongresi vardır. Sonbahar kongresi 2 yılda bir Uluslararası Avrasya Acil Tıp Kongresi olarak tertip edilmektedir. Ayrıca her yıl ilkbaharda sadece Acil Tıp asistanlarına yönelik, Acil Tıp Asistan Birliği altında çalışan asistanlar tarafından her sene farklı bir kliniğin ev sahipliğinde düzenlenen festival havasında bir Acil Tıp Asistan Sempozyumu da yapılmaktadır.

Acil Tıp ve FOAMed (Free, Open Access Medical Education)

Acil Tıp anadalı, Tıp eğitiminde 2012 yılından itibaren bir fenomen haline gelen blog yazarlığı temelli sürümiçi eğitim sitelerinin en yaygın şekilde başladığı branştır. Bu akım, FOAMed (Free, Open Access Medical Education) adı altında şekillendirilerek başta Twitter olmak üzere (#foamed) tüm sosyal ağlar kullanılarak uygulanan bir asenkron sürekli eğitim çeşidi olarak büyük önem kazanmıştır. Yurtdışında 150’den fazla blog ve portal ile sürdürülen bu asenkron eğitim modeli, ülkemizde de yurtdışı ile hemen hemen aynı zamanlarda Acilci.Net adı altında başlamıştır. Serbest Açık Erişimli Acil Tıp Eğitimi vizyonuyla 2012 yılından beri faaliyet gösteren, çeşitli fakülte ve EAH’larda çalışan 20’den fazla öğretim üyesi, uzman ve asistan tarafından sürekli olmak üzere 100’den fazla Acil Tıp eğitmeninin katkı verdiği Acilci.Net, 1 milyonu aşan ziyaretçi sayısıyla Dünya’nın yerel dilde yayın yapan en büyük Acil Tıp eğitim portalıdır . Portalın bu başarısı nedeniyle hem EuSEM (Avrupa Acil Tıp Derneği) hem de ASEM (Asya Acil Tıp Derneği) tarafından Uluslararası kongrelere davet edilmiş ve Acil Tıp Asistan Birliği (ATAB)  tarafından 2014 yılında “asistan eğitiminde en faydalı kaynak” olarak seçilmiştir . Sitemizin yanı sıra farklı bloglar ve portallar da kurulmuş ve kurulmaya devam etmektedir. Bir klinik, dernek ya da kişi temelli olarak yapılanan bu bloglar da branşımızın gelişimine ve eğitimine sonsuz katkılar sağlamaya devam etmektedirler. Aşağıda bu bloglardan bilgimiz dahilinde olanların bir listesi bulunmakta olup yeni siteleri de elimizden geldiğince buradan yayınlamaya ve duyurmaya devam edeceğiz:

Reklam

Yorumlar

2 Yorumlar

  1. Ankara Etlik İhtisas Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüşmemiştir. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği ayrı bir klinik olarak sağlık bakanlığı ilk asistanları aldığı zaman zaten mevcuttu. O zamandan beri Ankaranın en büyük, en çok ambulans kabul eden acil tıp kliniğidir. Etlik İhtisas ayrı bir hastane idi ve daha sonra kapatıldığında asistan ve uzmanları çeşitli hastanelere dağıtıldı. Bu bilgiyi düzeltmenizi istiyorum…


Reklam
blank