Bu yazı ile, ülkemizde ilk kez düzenlenecek bir kongreye, ACEM 2017 ‘ye, ait bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Aslında, Asya Acil Tıp Kongrelerinin dokuzuncusu olan bu kongreye ait bilgilere pek çok yolla ulaşılabilmekte. Zira, 50 kişilik dev organizasyon komitesi kadrosu ile sosyal medya dahil her alanda aktif olarak boy göstermekte. Bununla birlikte, Acil tıbbın belki de en önemli online kaynaklarından olan Acilci.net’in alışılagelmiş yazım tarzı ile bu önemli kongreye ait detayları bir de bizden okumanızı istedik.
İyi okumalar..
Asya Acil Tıp Birliği
Asian Society for Emergency Medicine / Asia Acil Tıp Birliği, 12 dernekten oluşan bir dernek olup, ülkemizdeki temsilci Türkiye Acil Tıp Derneği… Birliğe ait diğer derneklerin bulunduğu ülkeler ise, Bahreyn, Hong Kong, Hindistan, Singapur, Kore, Malezya, Filipinler, Tayland, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya…
Birlik, günümüze kadar sekiz Asya Acil Tıp Kongresini düzenlemiş olup sonuncusu 2015 de 2500′ aşan katılımla Taipei’ de idi. Birlik, ilk kongresini ise 1998 yılında yapmıştı.ACEM’lerin dokuzuncusu ise yazımızın başında da söylediğimiz gibi ilk kez ülkemizde, Antalya da yapılacak
9. Asya Acil Tıp Kongresi – ACEM 2017
Kongre de bizleri neler bekliyor?
- Ulusal 1. Resim Yarışması: “Acil Servis” konu başlığı altında yapılacak olan bu yarışma, “Geleceğimiz” olan bugünün çocuklarını ilgilendirmesi sebebi ile önemli bir yere sahip.
- Bildiri Gönderim Yarışması: Bir diğer “ilk” olan bu yarışma ise kongre öncesindeki dönemi ilgilendirmekte. Ana amacı, ülkemizdeki eğitim kurumlarına bağlı Klinik ya da Ana bilim Dallarını bildiri oluşturma konusunda rekabet içine sokarak, hemşiresinden uzmanlık öğrencisine, uzman doktorundan eğitim görevlilerine kadar tüm ekibi bu konuda özendirmek, mümkünse bilimsel alana olabildiğince çekmek. Aşağıda kurallarını okuyacağınız bu yarışma daha çok “Kabul edilen Bildiri Sayısı ve Tipi” ile “Kurum” ilişkisini ortaya koyabileceğini söyleyebiliriz. Bu yarışmada en fazla puanı toplayan eğitim birimi, 1 adet ACEM 2017 Kongre Kayıt hakkını elde etmiş olacak. Kurallar;
1. Bu yarışma, “Bildiri sayısı ve Kurum ilişkisi” değerlendirme yarışması olup, bildiri değerliliklerine ait ödüllendirmeler ACEM 2017 Kongre akışı içinde “Bilimsel Komite” ve “Bildiri Değerlendirme Ekibi” değerlendirmeleri sonucunda verilecektir.
2. Bu yarışma ile, ülkemiz uzmanlık eğitimine katkı sunan Klinik ve Ana Bilim Dallarında çalışmakta olan sağlık personelinin “Bildiri gönderme” alışkanlıklarının arttırılması amaçlanmaktadır.
3. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan ve Uzmanlık eğitimi verme yetkisine sahip tüm Eğitim ve Araştırma Hastaneleri Klinikleri ile tüm Üniversite Hastaneleri Ana Bilim Dalları bu yarışmaya katılmaya hak sahibidir.
4. Yarışma sonunda en fazla puan toplayan Klinik ya da Ana Bilim Dalı adına 1 adet “ACEM 2017 Kayıt Hakkı” tanımlanacaktır.
5. Katılım için ilgili Ana Bilim Dalı/Kliniği’ nden bir eğitim görevlisinin, [email protected] e-posta adresine “Yarışmaya Katılım” talebini iletmesi yeterlidir.
6. Yarışmaya ait puan hesaplamalarında “9. Asya Acil Tıp Kongresi” resmi web sayfasında yer alan “Bildiri Gönderimi” sistemine kaydedilen ve Bilimsel Kurul tarafınca “Kabul” edilen bildiriler göz önüne alınır.
7. Puan hesaplamalarına dahil edilecek bildiriler de, birden fazla kurumun yer alması puanlamaya engel durum yaratmayacaktır.
8. Yarışmaya Katılım başvurusu yapan Ana Bilim Dalı/Klinik’ lerinin isimleri, kongre bildiri kayıt sisteminde taranarak puanlamalara geçilir.
9. Aynı puana sahip birden fazla Klinik ya da Ana Bilim Dalı olduğu takdirde; En yüksek puanı toplayanlar arasından, en fazla “Orjinal Araştırma Sözlü Bildiri”, eşitlik devam ettiği takdirde “En Fazla Orjinal Araştırma Bildiri” sayısına sahip taraf, kazanan olarak ilan edilir.
Eşitliğin bu şekilde bozulmadığı durumlarda ise “Kura” yöntemine geçilerek yarışmayı kazanan Acil Tıp Kliniği ya da Ana Bilim Dalı saptanır.
10. Yarışma Puanlama sistemine ait kurallar;
a. Bildiriye katkı sunan araştırmacı sayısı ve ünvanı farketmeksizin; Her bir Sözlü Bildiri için maksimum 20 ve her bir Poster Bildiri için maksimum 10 tam puan alınabilir.
b. Bildiri Kurum Bilgileri içinde tek bir Kurumun ismi geçtiği takdirde o kuruma sözlü ya da poster bildiriolmasına göre, maksimum puanlar verilir.
c. Bildiri Kurum Bilgileri içinde birden fazla Kurumun ismi geçtiği takdirde;
i. Adı geçen ilk eğitim kurumuna 4, sonraki eğitim kurumuna 2 ve daha sonraki eğitim kurumlarına ise 1’er puan verilir. Maksimum puanlar gözetilerek “Kalan Puanlar” tüm kurumlara eşit olacak şekilde yeniden dağıtılır ve puan hesabı o bildiri için tamamlanır.
Klinikler arası bildiri gönderim yarışması için son başvuru tarihinin 15 Ağustos olduğunu ve ilgili kliniğin Eğitim görevlisinin kongre sekreteryasına e-posta yolu ile başvurmadığı takdirde tüm hakların kaybedileceğini hatırlatmakta fayda var.
- TATD 2017 Prestij Ödülü: Bildiri Gönderim Yarışmasının aksine kongre başlangıcı ile gündeme girecek bu yarışmada ise Kliniklerden gönderilen bildiriler, sözel ve poster bildiri olmasından başlayarak, bilimsel kurulun vereceği puana kadar ilerleyen aşamalara sahip. Bu aşamalara geçebilmenin koşulu ise, kongre açılış seromonisine kadar kongre sekreteryasına başvurmuş olmak.