fbpx
blank

İbrahim Sarbay | 6 Temmuz 2022

BRUE (Kısa Süreli Düzelen Açıklanamayan Olaylar)

blank
2 dk

Acil Servise ambulansla getirilip hemen Kırmızı Alana alınan bebekler vardır. Bebeğin annesi, belki bebeğin aniden solunumunun durduğunu, belki de cildinin morardığını söyler. Öyle ya da böyle, anneyi dehşete düşüren bir durum yaşanmıştır. Halbuki bebek gayet sağlıklı görünmekte, steteskopunuzu yakalamaya çalışırken çevreye keyifle gülümsemektedir. Fizik muayenesinde özellik görmez, laboratuvar testlerinde anlamlı bir bulguya rastlamazsınız.

Peki ne olmuştur?

2016’dan beri kullanılan yeni adıyla BRUE, eski adıyla ALTE (“Açıkça yaşamı tehdit eden olaylar”) kısaltmasıyla tanımlanan bu durum; farklı fizyopatolojilere sahip, farklı hastalıkların bir işareti olabiliyor. Her zaman olduğu gibi, Acil Servisteki görevimiz, “hayatı tehdit edici” durumları dışlamak ve bir risk sınıflaması yapabilmek…

Bunun en iyi yolu da, elbette algoritmalardan yararlanmak…

Özet Hikaye ve Fizik Muayene

Hastalık hikayesi olmayan ve aşıları tam olan 4 aylık erkek bebek, bir solunum güçlüğü atağı sonrası annesi tarafından acil servise getirildi. Başvurudan hemen önce bebeğinin nefesinin durduğunu fark ettiğini tarifliyor. Bebeği yataktan kaldırırken, ağız kenarlarında mavi renk değişikliği olduğunu ve ekstremitelerinin gevşek olduğunu görmüş. Göğsünü ve karnını ovarak uyaran vermeye çalışmış ve yaklaşık 30 saniye sonra bebek ağlamaya başlamış.

Bebeğin atak sonrası normale döndüğünü ve acil servise geldiğinde belirgin bir zorluk veya kusma olmadan onu besleyebildiğini belirtiyor. Ataktan önce bebeğin sağlığı her zamanki durumundaymış (normal oral alım, idrar/dışkı). Ailede ani ölüm öyküsü yok.

Fizik muayenede vital bulgular normal görüldü. Çocuk rahat görünüyor. Baş normosefalik ve atravmatik, ön fontanel açıklığı olağan. Mukozalar nemli, kalp sesleri normal ve akciğerler sesleri doğal. Karın yumuşak ve organomegali yok. Ayrıntılı fizik muayenede ek özellik yok.

Hastaya sürekli nabız oksimetresi bağlanıyor, seri muayenelerde iyi görünmeye devam ediyor ve normal beslenmeye devam ederken başka atak geçirmiyor. EKG’si şu şekilde:

blank

Hastanın annesine düşük riskli BRUE tanısı olduğu, detaylı muayenenin güven verici görüldüğü ve acil serviste gözlem süresi hakkında bilgi veriliyor. Ertesi sabah değerlendirme için çocuk doktoruna başvurabileceğini belirtiyor. Taburcu olmadan önce, hangi durumlarda Acil Servise hemen başvurması gerektiği konusunda detaylı olarak bilgilendiriliyor.

BRUE (Kısa Süreli Düzelen Açıklanamayan Olaylar) Değerlendirme ve Yönetim Algoritması

blank

BRUE Ayırıcı Tanıları

KategoriNedenler
Çevreselİstismar/Travma
Toksikolojik
MSSNöbet
İntrakraniyal Kitle
KardiyovaskülerKonjenital Kalp Hastalığı
Aritmi
PulmonerHava yolu Tıkanıklığı
Santral apne
Prematüre Apnesi
Pnömoni
Bronşiyolit
Pertussis
GastrointestinalGERH
Doğumsal Metabolizma BozukluklarıGlikojen Depo Hastalığı
Hyperinsülinemi
Yağ asidi oksidasyon defektleri

Hikaye ve algoritma, yazarın özel izniyle Ddxof.com’dan tercüme edilmiştir. (Orijinal Yazı Bağlantısı)

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
İbrahim Sarbay
Editör
Yazmayı, çeviri yapmayı ve kodlamayı seviyor. Bilimde açık erişimi savunuyor, öğrendiklerini paylaşmaya bayılıyor. 19 yıldır blog yazıyor ve yönetiyor.

ETİKETLER