Dikkatimizi bir noktaya toplamak bazen çok zor olabiliyor. Özellikle de derslerde, kongrelerde… Hele bir de konu pek ilgimizi çekmediyse… Yada anlatıcı o gün iyi gününde değilse… Dikkatimiz anında dağılmıyor mu?
Bir çoğumuz çocuk sahibi yada ileride olacak… Bazen şöyle anlar yaşanır oğlum/kızım neden dikkatli dinlemiyorsun sen beni… gibi… Dinlemiyor çünkü ilgisini çekemiyoruz onların. Ek olarak, 1 yaşındaki çocuğun kesintisiz odaklanabilme süresi 15 saniye imiş… 3 yaşındakinin 2-3 dakika… Artık oğluma yukarıdaki cümleyi kullanmayacağım… 7 yaşındaki çocuğun 15-20 dakika… Bundan sonrası muamma… Bir yetişkinin dikkatini bozulmadan bir konuya odaklayabilmesi 7 yaşındaki bir çocuktan farklı değil. Yani demek istediğim yaşla bu süre artmıyor aslında.
İşin daha farklı bir yanı yaşla birlikte çevredeki uyaranlara olan duyarlılık artıyor ve her hangi bir şeyden (ders vs diyelim) kopmak bizim için an meselesi gerçekten. Hele hele elimizdeki akıllı telefonlar nedeniyle hepimiz bağımlı hale geldik ve derslerde, kongrelerde mutlaka kopma anları yaşıyoruz.
Acil Tıp uzmanları olarak acaba alıştığımız uzun, bitmek bilmeyen sunumlardan kurtulup, kısa, tam 12’den vuran sunumlara doğru bir geçiş mi yapmalıyız? Bunun adımlarını aslında Eskişehir’deki kongredeki bazı oturumlarda gördük. Panellerdeki kısa 10-15 dakika’ lık sunumlar oldukça ilgi gördü.
Fakat sadece sunumun kısa olması da ilgimizi odaklamaya yetmiyor. Artık daha ilginç, daha çekici, daha yaratıcı sunumlarla yüzleşmek istiyoruz. Konu ne kadar güzel olsa bile artık dinleyiciler olarak bizi şaşırtacak beynimizde yeni etkileşimler yaratacak şeyleri görmek istiyoruz.
İşte bu noktada yaklaşık 10 yılı bulan bir geçmişi olan bir akım acaba Acil Tıp Sunumları için de bir çıkış olabilir mi? PechaKucha… 20 slayt, her biri 20 sn, toplamda 400 sn, yani 6,5 dakika da ne anlatılmak isteniyorsa etkin bir şekilde anlatma sanatı diyelim… İlk başta genç tasarımcılara bir fırsat vererek çalışmalarını paylaşmalarını sağlamak için Japonya’da Klein-Dytham Mimarlık şirketi tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Günümüzde Dünya’da 200’e yakın yerde PechaKucha sunumları düzenlenmektedir. Aslında bakarsanız Acil Tıp alanında özellikle bazı konuşmacıların bazı sunumlarının bu özelliğe uyduğunu izliyoruz, Dr. Mel Herbert bunlardan biridir mesela. Başka bir örnekte bir çoğumuzun takip ettiği TED Talks… Burada ki sunumlarda aslında süre olarak bir PechaKucha değil mi? Belki slayt sayısı farklıdır konuşmacıdan konuşmaya ama düşünce aynı… Kısa sürede, anlatabileceğin en etkin biçimde sunumu gerçekleştirmek, ve dinleyicilerde davranış değişikliğine neden olmak, bir şeyler öğrenmelerini sağlamak.
Sözün kısası acilci.net olarak bu akımı Acil Tıp eğitimine kazandırmak için her şeyimiz hazır. Bizle iletişimde kalın. Kısa sürede, etkin şeyler öğrenin.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!