9-14 Nisan 2014 tarihleri arasında Singapurda düzenlenen SEMS2014’e katıldım ve burada ilk kez olarak düzenledikleri Simulasyon Savaşlarında hakem olarak görev aldım. Oldukça dinamik ve heyecanlı geçen bu aktiviteden arta kalan zamnda da organizasyonun önemli isimlerinden Dr. June, Dr. Ynonne ve kongre başkanı A/Prof. Dr. Goswami ile acilci.net adına görüştüm. İzleyeceğiniz 4 dk’lık bu video söyleşileri ve final esnasında çekilen görüntüleri içermektedir.
Singapurda her hastanenin bir simulasyon eğitim merkezi mevcut ve sanırım hastanenin en yoğun hizmet veren birimlerinden birisi de burası, çünkü günün her saati bir sağlık çalışanı grubunun eğitimleri yapılıyor. Hemşireler, asistanlar, hasta bakıcılar, uzmanlar, öğrenciler… Aklınıza sağlık hizmeti içerisinde yer alan ve hastayla temas eden kim geliyorsa bu alanda kendi gruplarına özel eğitimlerden geçiyor.
Şu an bulunduğum BAE’inde de simulasyon sıkça kullanılıyor. BAE Üniversitesininde simulasyon ve beceri laboratuarında da 3G Simman’de dahil olmak üzere bir çok model mevcut. Fakat şu ana kadar gezdiğim ülkelerde gördüğüm en kapsamlı ve donanımlı simülasyon merkezi ise Dubai’deki Mohammed Bin Rashid Academic Center’da bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda bu merkezde Emirati Acil Tıp Derneği olarak Toksikoloji Kursu düzenledik ve katılımcılardan simulasyon konusunda aldığımız geri bildirimler çok olumluydu. 6-9 Aralık 2014’de Dubai’de düzenlenecek olan Acil Tıp Kongresine katılma şansınız olursa, bu merkezi de görme şansınız olacaktır. Ayrıntılara www.esem.ae adresinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de çeşitli illerimizde kurulan simülasyon eğitim merkezlerinin de sıkça kullanıldığını biliyorum. Ama sanırım hala daha her kurumun kendine ait bir simulasyon eğitim merkezi oluşturması gerekliliğini kavramış değiliz. Yada finansal olarak bu yükün altına girmek şu an ki kurum yöneticilerinin işine gelmiyor. Ama çağın vazgeçilmez bir eğitim modeli olan simulasyona tüm tıp eğitimi kurumlarımızın geçeceğine inanıyorum. Umarım Türkiye’de de simulasyon tıp fakültesi öğrencisi, acil tıp asistanı ve uzman eğitimlerinde sık kullanılmaya başlar ve eğitimimiz farklı bir renk kazanır.
Hatta EACEM2014’te bu aktiviteyi görsek ne hoş olur, değil mi?
İyi seyirler.