Video laringoskop son derece pahalı ve günümüz sağlık sisteminde yöneticilerin acil servislere almak istemediği cihazların başında geliyor. Cep telefonlarımızın bile mükemmel videolar çektiği zamanlarda olmamıza rağmen basit bir video laringoskop ucundaki kamera sisteminin bu kadar pahalı olması akıl alacak gibi değil. Geçtiğimiz senelerde özellikle mali durumu yetersiz yerlerde en azından eğitim amacıyla kullanmak için ev yapımı video laringoskop konusu FOAMed dünyasında gündeme gelmişti. İlk defa bir ambulans hekimi olan Dr. Malcolm Russell tarafından bildiğimiz inşaat boroskopu ile bir deneme yapılmış ve bu denemeyi youtube’dan izleme şansı bulmuştuk. Bu boroskop 100 USD civarında bir maliyete sahipti ve o zaman ülkemizdeki fiyatı da 300-400 TL arasındaydı.
Ama teknoloji hızla ilerledi ve ucuzladı. Dr. Minh Le Cong (@ketaminh) ve Dr. John Hinds (SMACC’de tanıştıktan bir ay sonra kendisini ne yazık ki elim bir motorsiklet kazasında kaybettik) geçen sene ucuz yollu video laringoskop yapmak için türlü denemeleri kendi bloglarında paylaşmışlardı.
Ben de konuyu yakından takip eden biri olarak 15 gün önce son derece ucuz (8,84 USD yani 30 TL’nin altında!), su geçirmez, 5 mm kalınlığında ve 2 metre uzunluğunda, ışık miktarı ayarlanabilen bir USB endoboroskop görünce hemen satın aldım ve ilk denemeyi yaptım.
Elime dün geçen endoboroskop kaliteli bir kabloya sahip. Mac ve Windows bilgisayarlar cihazı takınca direk USB 2.0 kamera olarak tanıyor. Mac’de Quicktime içerisinden USB camera diye seçerek hemen görüntü alabiliyorsunuz. Windows 7 ve 8 için ise bilgisayarınıza endoskop ile gelen bir cd’deki programı kurmanız gerekiyor.
Malzeme kalitesi orta seviyede, öyle yıllarca dayanacakmış gibi bir hali yok aslında (bu sebeple ben de sipariş verirken 2 tane vermiştim). Işığı çok güçlü, görüntü 480p, 0,3 megapiksel. Yani selfie çekerken kullanılan iphone ön kamerasına denk bir kalitesi var.
Laringoskop ucuna bağlarken birkaç santim geride tutmak gerekiyor, bir de üzerinden üstü neresi altı neresi belirtmediğinden kameradan bakıp tam üste gelecek şekilde sabitlemelisiniz. Sabitleyince ise aşağıdaki görüntü alınıyor. Zaten alışık olduğunuz Mac blade kullanmak en büyük avantaj, sadece ucuna kamera eklemiş oluyorsunuz. Hasta üstünde denemek gibi bir durum söz konusu olmadı ancak üstünde çektiği elektrik son derece düşük voltajda, ayrıca su geçirmez, yıkanıp, alkol bazlı sterilizasyon sıvılarında bekletilebilir olup olmadığını test etmek gerekiyor. Ancak şu haliyle video laringoskopu olmayan kliniklerin maket eğitimlerinde rahatlıkla kullanabilecekleri, 30 TL’lik bir video laringoskop sahibi oldunuz. Hayırlı olsun.
4 Responses
Ben de bu yazının ardından nette bir arama yaptım, bu kameraların mikro-USB bağlantılı olanları da var, yani 150 TL civarındaki 7″ androidli tabletlere de bağlanabilir böylelikle.
Çok faydalı bir paylaşım, teşekkür ederim. Ayrıca bu kameraların suya dayanıklı ve cep telefonuna bağlanabilen çeşitleri var.
Fiyatlar da 60 TL civarında.
http://www.dx.com/p/5-5mm-ip67-waterproof-usb-cmos-6-led-snake-borescope-tube-android-endoscope-2m-406055#.Vf6r6t_tmko
tşk.le üstad!
Güzel bir deneyim abi, eline saglik 🙂