No account yet? Register
Bir çok insanda yaz ayları gelince boş zaman hissi ve bu zamanı nasıl değerlendirebilirim hissi oluyordur. Ben de böyle bir şey olmuyor. Eminim tıp fakültesinde okuyan öğrencilerde, acil tıp asistanlığı yada uzmanlığı yapan bir çok hekimde de bu his diğer meslek gruplarında olduğu kadar yoğun yaşanmıyordur.
Tıp fakültesine adım atmakla başlayan, asistanlık ve uzmanlık süreci ile devam eden manevi olarak tatmin edici, yoğun ve bir o kadar da tüketici olan bir mesleği yapmaya çalışıyoruz. 18 yaşınızda adım attığınız bu macera, şanslıysanız 24 yaşınızda başlayacağınız asistanlık, onu takip eden ve 30’lu yaşlarda sahip olacağınız uzmanlık, ve akademisyen olayım dediğinizde 35-40’lı yaşlarınızdaki doçenlik vs gibi stresi ve kendine has yoğunlukları giderek artan bir sürece giriyor. Geçen 22 yılda kendinize ne kadar zaman ayırdığınızı düşündüğünüzde, bir çok kişinin aklından geçenleri sanırım tahmin edebilirsiniz. Kendimize zaman ayırmak denilince bu daha çok belli başlı hobileri de içeriyor. Dünyada en çok yapılan hobiler arasında yer alan şeylerden birisi ise kitap okumak. Yukarıda bahsettiğim yoğun eğitim ve iş hayatı süreçleri nedeniyle Türkiye’deki hekimlerin, en azından Acil Tıp hekimlerinin buna yeterince zaman ayırabildiğini sanmıyorum. Tabi bu demek değil ki acil tıp hekimlerinin hobileri yok. Dalış, seyahat, bisiklet, extreme sporlar gibi daha bir çok hobi tanıdığım Acil Tıp uzman ve asistanlarınca düzenli olarak yapılıyor. Zaten kandaki adrenalin düzeyi normal bir insanınkinden kat kat yüksek olan bu grup için kitap okumak çok sakin ve heyecansız bir aktivite de olabilir. Kendi adıma konuşacak olursam, eğer okuduğum şey acil tıp yada hobilerimle alakalı bir şey değilse, bir şeyler okumayı sıkıcı buluyorum. Fakat, herşeyin acil tıp yada ilgilendiğim 2-3 hobi olmadığının da farkındayım.
Tıp fakültesine girişle birlikte içinde bulunduğumuz eğitim, çalışma ortamı buna pek yardımcı olmuyor olsa da genel kişisel gelişimimize özen göstermeyi erken dönemde idrak etmemiz önemli bir adım. Bir çok öğrenci, asistan, uzman bunu çok geç farkediyor. Mesleğimizin getirdiği stres ve yoğunluk ile kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz arasındaki dengeyi kurmada yaşadığımız sorunlar zamanla ortaya çıkmaya başlıyor. Bu sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her yerindeki hekimlerde görülüyor.
Peki bu süreci daha iyi dengelememize yarayacak, daha iyi birer insan, hekim, profesyonel olmamıza yardımcı olacak kaynaklar neler. Bu soruyu, #FOAMed hashtagi ile twitter da birkaç ay önce sorduk. Temelde tıp fakültesi öğrencileri için sormuştuk ama gelen yanıtlar tüm hekimleri kapsayan şekildeydi.
Acil tıbbın Twitter’da aktif olan tanınmış ve önde gelen isimlerinin önerdiği kitapları listeledik ve aşağıda bu listeyi sizlere paylaşıyoruz. Bu noktada şunu söylemek yerinde olur sanırım. Kitap okumaya zaman ayıramamak önemli bir sorun ve bunu bazı temel zaman yönetimi kurallarını uygulayarak başarmak mümkün. Fakat, belki bir çoğumuz için daha kolay bir çözüm var, özellikle de işe gitmek için yolda önemli sayılabilecek bir zaman harcıyorsanız, o çözüm bu kitapları dinlemek olabilir ki ben bunu tercih ediyorum.
Aşağıdaki kitap listesi her ne kadar İngilizce olarak verilse de, bir çoğunu Türkçe olarak hem basılı hemde sesli kitap şeklinde bulmak mümkün. Ben bulabildiğim Türkçe isimlerini ekledim. Eğer sizin bildikleriniz varsa, lütfen yorum kısmına ekleyin.
Alfabetik sırayla:
- Being mortal – Atul Gawande – Ölümlü Olmak
- Daring greatly – Brene Brown – Acımasız Dünyaya Meydan Okumak
- Deep survival -Laurence Gonzales
- Deep work – Cal Newport – Pür Dikkat
- Designing your life – Bill Burnett
- Enjoy every sandwich – Lee Lipsenthal – Tek Tadımlık Hayat olarak çevrilmiş olabilir…
- Everything happens for a reason
- Extreme ownership – Leif Babin
- Factfulness – Hans Rosling
- Getting things done – David Allen
- Grit – Angela Duckworth – Azim-Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü
- How to win friends & influence people – Dale Carnegie – Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı
- How will you measure your life – James Allworth , Clayton M Christensen , Karen Dillon
- Ikigai – Frances Miralles – Ikigai-Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı
- In shock – Rana Awdish
- Diversity and inclusion in the global workplace – Robert Wç Robertson
- Leaders eat last – Simon Sinek
- Man’s search for meaning – Viktor Emil Frankl – İnsanın anlam arayışı
- Mindset
- No ego – Cy Wakeman
- Peak – Mark Bubbs
- Rigor mortis – Richard Harris
- The 7 habits of highly effective people – Stephan R. Covey – Etkili insanların 7 alışkanlığı
- The power of habit – Charles Duhigg – Alışkanlıkların Gücü
- The upside of stress – Kelly McGonial
- When breath becomes air – Paul Kalanthini – Son Nefes Havaya Karışmadan
- Why we sleep – Matthew Walker – Niçin Uyuruz
Bu kitapları ingilizce e-kitap olarak okumak isterseniz Amazon’un Kindle applikasyonunu öneririm. Burada kitabın varsa audio’sunu da satın alıp istediğinizde okuma istediğinizde dinleme moduna değiştirebilirsiniz. Eğer ben sadece dinlerim diyorsanız, o zaman Audible applikasyonu sizin için ideal olacaktır. Kitapların Türkçelerini e-kitap olarak sanırım idefix’te bulabilirsiniz. Storytel, idefix, kitapzen’de ise sesli olarak kitapları bulmanız mümkün. Eminim bu verdiğim örneklerden daha farklı veya hesaplı alternatifler de vardır. Eğer bunları biliyorsanız, lütfen yorum kısmına ekleyiniz.
Hepinize keyifli okumalar veya dinlemeler diliyorum.
Twitter’dan verilen cevaplara, önerilerin kimlerden geldiğine ve detaylara bakmak için buraya bakabilirsiniz.
4 Responses
Sherwin Nuland, How we die- Nasıl Ölürüz, Yaşamın Son Döneminden İzler??
Çok teşekkürler…
Atul gawande >>checklist manifesto (bir genel cerrahın işi doğru yapmanın basit bilimi hakkında önerileri)
Outliers Malcolm-Gladwell (bazı insanlar neden daha başarılı olur ufkunuzu açacak bir kitap )
Çok teşekkürler bu iki güzel öneri için. Öneriler biraz biriktikten sonra yazıya bunlarıda ekleyelim.