Bu yazıda sizlerle International Federation for Emergency Medicine (IFEM) ve geçtiğimiz hafta katıldığım ICEM2018 Mexico hakkında bazı paylaşımlarda bulunmak istiyorum.
IFEM 1991 yılında Amerika, Avustralya, İngiltere, Kanada Acil Tıp derneklerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir federasyon.
Dünya genelinde acil tıbbın gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan bu feredasyona şu anda 65’in üzerinde ülke üye olarak bulunuyor. Türkiye de Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından bu federasyonda 2002 yılından itibaren tam üye (FULL MEMBER) olarak temsil ediliyor. Toplamda 34 tam üye olan ülke mevcut.
IFEM bünyesinde bir çok komisyon ve çalışma grupları barındıyor. Bu komisyon ve gruplara mümkün olduğunca uluslararası katılım amaçlansa da belli başlı bazı ülkeler dışında bu komisyonlarda görev alan uzman ve asistan sayısı oldukça az. Genel olarak 10-20 kişi civarında olan komisyon üye sayıları, bazı komisyonlarda 5-10’a kadar düşebiliyor.
Foto: Research Committee toplantısı. Normalde ben bu komisyonda yer almıyorum. Ama eğitim komisyonunda dile getirdiğimiz bir araştırma projesi için fikirlerini almak üzere topantıya katıldım.
Türkiye mevcut uzman ve asistan gücüyle buralarda daha fazla yer alacak potansiyele sahip. Bu noktada ilgilenen kişilerin Türkiye Acil Tıp Derneği uluslararası acil tıp komisyonu ile yada direk olarak IFEM sekreteryası ile temasa geçmeleri ilk adım için yeterli olacaktır.
Komisyonlar
- Clinical practice
- Communications
- Continuing professional development
- Core curriculum and education
- Finance
- Governance
- Research
- Specialty implementation
Özel çalışma grupları
- Behavioral emergencies
- Critical care in emergency medicine
- Disaster medicine
- Emergency ultrasound
- Gender specific issues
- Geriatric emergency medicine
- Pediatric emergency medicine
- Public health
- Quality and safety
- Trainee
- Triage
Ben kendi adıma sadece ‘core curriculum and education’ komisyonuna katılıyorum. Birden fazla komisyonda yer alıp herhangi bir şey üretememektense tek bir komisyonda aktif olup, mümkünse yararlı bir ürün ortaya çıkarmak daha mantıklı geliyor. Bu ne zamandır böyle derseniz sanırım 7-8 yıldır böyle. Daha önce nasıldı peki diye sorarsanız, tüm zamanı neredeyse çoğu komisyon ve diğer toplantılarda geçirme şeklindeydi. Gerçi bu çok fazla sayıda kişiyle tanışmama yaradı ama ortaya bir ürün çıkaracak zaman kalmıyordu.
Sizlere önerim, kendinizi deneyimli ve yetkin hissettiğiniz bir yada iki alanla ilişkili komisyonlarda aktif rol almanız.
IFEM her iki yılda bir international conference on emergency medicine (ICEM) adı altında dünya çapında konferanslar düzenliyor. Bu konferansların ilki IFEM in resmi olarak kurulumundan önce kurucu ilkeler tarafından ilk kez 1986’da Londra’da organize edildi. Şu an ICEM2018 Meksika da Mexico City kentinde 5 – 9 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Bu kongrede Türkiye çeşitli komisyon, özel çalışma grupları, IFEM yönetim kurulu toplantısı ve üye ülkeler toplantısında TATD’de tarafından temsil edildi.
Foto: IFEM Board. Bu yıl ki IFEM yönetim kurulu toplantısında bizi ilgilendiren iki önemli konu yer aldı. Bunlardan bir tanesi bir önceki toplantıda TATD’den Murat Çetin arkadaşımızın öne sürmesiyle önerilen Dünya Acil Tıp Günü. Bu konuyla ilgili karar muhtemelen ACEP18 San Diego’da alınacak. Diğer bir konu IFEM rehberlerinin Türkçeye çevrilmesi. Türkiye’nin bu konuda ICEM2016 CapeTown’da yaptığı bir başvuru vardı ve bu kongrede TATD uluslararası acil tıp komisyonuna bu onay verildi. Yakın bir zamanda bu belgeleri komisyon üyelerimizle paylaşıp, Türkçeleştireceğiz. Bu belgelerden gerek uzman, asistan ve gerekse kurumlarımızın oldukça fayda göreceği kanaatindeyim.
Foto: General Assembly. Bu toplantıya üye ülkeler ve üye olmayı düşüne ülkeler katılabiliyor. Üye ülkeler ise Tam Üye ve Afiliye Üye olarak ayrılıyor. Tam üyeler bu toplantıda gerçekleştirilen seçimlerde oy kullanma hakkına sahip.
Singapur ICEM’i ilk kez kurucu ülkeler dışındaki bir ülkede düzenleyen ilk şehir. Diğer ülkeler Dublin (2012), Hong Kong (2014), Cape Town (2016). ICEM2018 kongresi IFEM’in iki yıl aralarla düzenlediği son kongre. Meksika kongresi 17. kongre ve 4 kurucu ülke dışında düzenlenen 5. kongre.
Meksikanın gözüme çok güzel geldiğini de ifade etmem gerek. Hayatım boyunca mimar olmak istediğimden şehirler ve binalar hep ilginç ve çekici geliyor bana. Çok seyahat ediyorum, inanın ben bu kadar düzgün ve akışkan işleyen bir başka havaalanı görmedim. Temiz, çalışanlar yardım ediyor, güler yüzlüler. Tek sorun ispanyolca konuşuyorlar sadece. Çok az ingilizce iletişime geçen var. Abu Dhabi’deki arkadaşlarım aman dikkat et çok güvensiz bir ülke, sakın taksiye binme vs gibi garip öneriler ile beni uğurladılar. Ne diyeyim, ben pek güvensiz hissetmedim. Hava alanında gayet şık ve çok iyi organize olmuş taksi firmaları çok da hesaplı sayılabilecek ücretlere sizi şehir merkezinde otelinize kadar, ellerindeki büyük ve geniş araçlarla ulaştırıyor. Biraz istanbul trafiğini andırsa da, 20-22 milyonluk bir şehir için çok da güvensiz hissetmiyorsunuz. 1 USD = 21 Mexican Pesos, hava alanından 20-25 km’lik şehir içine kadar 20 USD civarında bir ücret talep ediliyor. Bu kongre organizasyon şirlketinin talep ettiğinin 3’te biri.
IFEM komisyon toplantıları ve konuşmacıların konaklaması için seçilen otellerin lokalizasyonunun çok iyi olduğunu söylemeliyim.
Son derece temiz ve bakımlı bir sempte konakladığımızı söyleyebilirim. Şehir de oldukça yeşil.
Fakat kongre merkezi seçimi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Konakladığımız otellerden yaklaşık olarak 30 dk mesafede olan Citibanamex kongre merkezine ulaşmak tam bir sorundu. Meksika da her saat trafik yoğun olduğu düşünülürse, hangi saatte çıkarsanız çıkın 60 – 90 dk civarında bu ulaşımın süreceğini önceden hesaba katmanızda yarar var. Bu İstanbullu arkadaşlarımıza oldukça doğal gelmiş olabilir. Ama benim gibi Eskişehirde işine yürüyerek 10 dk, arabayla 2 dk’da ulaşmaya alışmış biri için, tam bir kabus bu. Abu Dhabi’de de çok farklı değil, araçla trafik yoğunsa 15, değilse 10 dk’da ofiste olabiliyorum. Herneyse demek istediğim, fena bir trafik yoğunluğu ve nerde kaldık, ne zaman varacağız düşünceleriyle kongreye gitmek pek sevimsiz bir şey. O nedenle bizim Türkiye’deki kongrelerimizin lokalizasyonları tam anlamıyla bir cennet. Kongreyi bizim gibi otellerde yapmak, network açısından da çok iyi. Herkes aynı ortamda. Meksika da kimin nerede kaldığı da umurunuzda olmuyor, tek istediğiniz otelnize varmak, tabi bunu isterken acaba kaç saat sürecek gibi bir düşünce de hep kafanızda.
Kongre başkanı Daniel Lopez’in son derece iyi niyetli ve herkese, her anlamda inanılmaz yardımcı olduğunu ifade etmeliyim. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı kongre özellikle orta ve güney amerika ağırlıklı hekimlerin akınına uğramış gibiydi. Hatırı sayılır miktarda kuzey amerika, avrupa, asya ve avustralya dan katılımcı da vardı.
Kongre Dr. Lopez’in yanında WHO, Red Cross temsilcileri ve IFEM başkanı ile açıldı. Ardında bir çok kez TATD kongrelerinde de yer alan Judith Tintinalli kongrenin ilk sunumunu gerçekleştirdi.
Yaklaşık 7 günlük bir süreç sonrasında oldukça verimli geöen bir kongre olduğunu söylemeliyim. Şimdi tek istediğim bu kongreden elde ettiğimiz deneyim ve olası işbirliği fırsatarını ülkemiz adına yararlı olabilecek bir kıvama getirebilmek.
İhtiyaç duyan ülkelere yardımcı olmak adına, acil tıbbı gelişmiş olduğu düşünülen tüm ülkelerin deneyimlerini uluslararası platformlarda düzenli olarak sunması gerekir. Ancak bu takdirde global bir gelişim sağlanabilir. Derneklerin benzer komisyonlarındaki üyelerinin ilgili IFEM komisyonlarında oldukça aktif olabileceklerine, farklı bir bakış açısı getirebilceklerine gerçekten inanıyorum. Türkiye acil tıbbı bu potansiyel güce sahip. Özellikle yakın coğrafyalarda gerçekleştirilen ICEM’ler fiziksel katılım için bir avantaj sağlasa da, komisyon ve çalışma grubuplarına uzaktan katılım da söz konusu olabiliyor. Komisyonlardaki üyelerimizin, uluslarası platformda neler olup bittiğini merak eden ve katkıda bulunmak isteyen uzman ve asistanlarımızın daha aktif olarak bu süreçlerde yer almasını arzu ediyorum. 2019’dan başlayarak ICEM her yıl organize edilecek. Kongre 2019’da Seul/Güney Kore, 2020’de Buenos Aires/Arjantin, 2021’de Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri, 2022’de Melbourne/Avustralya, 2023’de Amsterdam/Hollanda’da düzenlenecek. 2024’te Taiwan’a gideceğiz ki 2015 Asya kongresindeki organizasyon hepimizi etkilemişti. Aşağıdaki linklerden IFEM, ICEM hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
ifem.cc
icem2018.org