Kötü prognozlu şiddetli ve yaygın iletim sistemi hastalığını gösteren, prekordiyal derivasyonlarda tam sağ dal bloğu (RBBB) ve ekstremite derivasyonlarında tam sol dal bloğu (LBBB) karışık paterni.
- Tipik bifasiküler blok ile karşılaştırıldığında, bu hastaların sol demet yolaklarında daha yaygın fibrozis ve dejenerasyon vardır.
- Bunun sonucunda, sıklıkla sol ventrikül genişlemesi ile ilişkili olan yüksek dereceli sol ön fasiküler blok (LAFB), tam bir LBBB olarak kendini gösterir.
- Bu durum kısmen eşzamanlı RBBB tarafından maskelenir.
- Hastaların AV bloğuna ilerleme riski tipik bifasiküler bloktan daha yüksektir.
- İkinci bir prekordiyal maskeli dal bloğu (MBBB) tipi de tanımlanmıştır (aşağıya bakınız)
Tanısal kriter
Standart veya Prekordiyal Maskeli Dal Bloğu (MBBB). Her iki tipte de RBBB, V1’de tipik RSR’ paterniyle gösterilir.
Standart MBBB :
- Prekordiyal derivasyonlarda sağ dal bloğu paterni
- Ekstremite derivasyonlarında sol dal bloğu paterni
- I. derivasyonda küçük S dalgası veya S dalgası yokluğu
Standart MBBB EKG’sinde şunlar görülmektedir :
Prekordiyal derivasyonlarda V1’den V3’e uzanan RBBB paternli (rsR paterni) geniş QRS kompleksleri
Ekstremite derivasyonlarında D I’de S dalgasının neredeyse olmadığı LBBB paterni.
DII, DIII, aVF derivasyonlarında sol aks sapması ve QS kompleksleri ve aVL’de M paterni.
Prekordiyal MBBB :
- V1-3 derivasyonlarında RBBB paterni
- V4-6’da LBBB paterni
- V5-6 derivasyonlarında S dalgası kaybı
Prekordiyal MBBB EKG’sinde şunlar görülmektedir :
Sağ prekordiyal derivasyonlarda RBBB paterni ve sol prekordiyal derivasyonlarda LBBB paterni.
V5-6 ve derivasyon I’de S dalgaları yokluğu.
Klinik önemi
Tipik bir bifasiküler blok paterni ile karşılaştırıldığında, MBBB, sol demet yolakları ve sol ventrikülün daha yaygın hastalığını gösterir ve daha kötü bir prognoza sahiptir :
- Tipik bifasiküler blokta (RBBB + LAFB) beş yıllık bir dönemde %11’e gözlenmesine kıyasla, MBBB’li hastalarda dört yıllık bir süre boyunca tam kalp bloğuna ilerleme oranı %59 olarak (Barrado ve ark.) gözlenmiştir.
- 600.000 EKG’nin geniş ölçekli bir incelemesi sonucunda, nadir MBBB paterninin yüksek mortalite (dört yılda %41) ve kalp pili takılması (aynı zaman aralığında %39) ile ilişkili olduğu bulunmuş.
- Bu gözlemler, trifasiküler bloğun varlığından veya yokluğundan bağımsızmış.
Bu hastaların yakın takibi ve asemptomatik olsa bile PPM yerleştirilmesinin düşünülmesi esastır.
Tipik bifasiküler blok paterninden ayırt edilmesi esas olarak I ve aVL derivasyonlarında belirgin S dalgalarının olmamasına dayanır.
Tipik bifasiküler blok paterni (MBBB değil):
I ve aVL derivasyonlarında belirgin S dalgalarına dikkat edin.
İlişkili hastalıklar
- İskemik kalp hastalığı, özellikle şiddetli üçlü damar hastalığı
- Lenegre-Lev hastalığı
- Chaga’s miyokarditi
İlişkili kişiler
Justin L Richman ve Louis Wolff, bu fenomeni ilk olarak 1954 tarihli American Heart Journal’daki yayınlarında tanımladılar. Ekstremite derivasyonlarında LBBB belirtileri ve prekordiyal derivasyonlarda RBBB belirtileri olan EKG’leri olan dört hasta vakası gözlemlediler. Sonraki vektörkardiyogramlar, iletim eksikliğinin doğasını LBBB olarak gösterdi.
Diğer örnekler
Örnek 1
Atipik Dal Bloğu: Ventriküler anevrizması ve kalp yetmezliği olan 71 yaşındaki bir erkeğin EKG’sinde, ekstremite derivasyonlarında LBBB morfolojisi ve prekordiyal derivasyonlarda RBBB görülüyor. (Lenègre 1964)
Hastalığın ilerlemesi: Terminal evrede tam atriyoventriküler disosiasyon gösteren aynı hasta. (Lenègre 1964)
Yazar Katkıları
- Metin: Robert Buttner ve Mike Cadogan
- EKG’ler: Robert Buttner ve Mike Cadogan
- Çeviri: Melis Efeoğlu
Destekleyenler
Bu ve benzeri sayfalarda yer alan içerik Lifeinthefastlane.com Global FOAMed Portalının EKG Kütüphanesi ve A’dan Z’ye EKG Tanıları kısımlarından çevrilmiştir. Bu vesileyle Acil Tıp eğitiminin yeni çağı olarak nitelendirirebileceğimiz FOAM hareketine katkıları ve bu yoldaki şevkleri için Lifeinthefastlane.com eş-editörleri Dr. Chris Nickson ve Dr. Mike Cadogan’a teşekkürü bir borç biliriz.
This page is translated as is from the ECG Library and A to Z by Diagnosis series of Global FOAMed Portal Lifeinthefastlane.com into Turkish. We would like to thank Lifeinthefastlane.com Co-editors Dr. Chris Nickson and Dr. Mike Cadogan for their enthusiasm and contribution to the new era of Emergency Medicine Education. Viva la FOAM!
Kaynaklar
- Richman JL, Wolff L. Left bundle branch block masquerading as right bundle branch block. Am Heart J. 1954; 47(3): 383-393.
- Lenègre J. Etiology and pathology of bilateral bundle branch block in relation to complete heart block. Prog Cardiovasc Dis 1964; 6: 409-444
- Gómez Barrado JJ, Turégano Albarrán S, García Rubira JC, Hidalgo Urbano R, Pavón García M, Berjillos Cordón M, Cruz Fernández JM. Características clínicas y electrocardiográficas del bloqueo bifascicular disfrazado . Rev Esp Cardiol. 1997 Feb;50(2):92-7.
- Surawicz B, Knilans T. RBBB and Left Anterior Fascicular Block: Relation to Complete AV Block. In: Chou’s Electrocardiography in Clinical Practice: Adult and Pediatric 6e, 2008
- Maddali MM. Cardiac pacing in left bundle branch/bifascicular block patients. Ann Card Anaesth. 2010; 13(1): 7-15.
- Kaimoto et al. Masquerading bundle branch block as a marker of poor prognosis. J Cardiol Cases. 2013; 8(1): e57-59
- Elizari MV, Baranchuk A, Chiale PA. Masquerading bundle branch block: a variety of right bundle branch block with left anterior fascicular block. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2013 Jan;11(1):69-75
- Schroder E Souza TG et al. Masquerading Bundle Branch Block: An Electrocardiographic Marker of Poor Prognosis. Circulation. 2015; 132(3): A14845.
- Dhanse et al. Masquerading Bundle Branch Block: A Poor Prognostic Sign Revisited. J Clin Diagn Res. 2016; 10(9): OD01–OD02.
- Jiao Z, Tian Y, Yang X, Liu X. Masquerading bundle branch block as a presenting manifestation of complete atrioventricular block that caused syncope. J Int Med Res. 2017; 45(5): 1597-1601
- Akinyele OA et al. Masquerading Bundle Branch Block in a Patient with Heart Failure in Nigeria. Int Med Case Rep J. 2020 Mar 30;13:105-110