Merhaba. Geçtiğimiz hafta, acilci.net’in kuruluşunun 6. Yılını devirdik. Ve bu yılbaşı için de, 5 gün süresince serbest kürsü kapsamında, acil tıp dışı konulardan bahsedelim dedik. Sıklıkla yazılarımıza “Acil servislerde sıkça karşılaştığımız….” girizgahı ile başlıyoruz. Acil tıp dışında da, hepimiz her gün o veya bu şekilde yemek yiyoruz. Bu nedenle, sık karşılaştığımız, herkesi ilgilendiren bu paramedikal durumla ilgili yazmak istedim. Aslında hamsili pilav tarifi vermek istiyordum ama yolum balıkçıya düşmediğinden, haftanın da ambiansına uygun olarak, zencefilli kurabiye tarifi vermeye karar verdim.
Öncelikle, ihtiyacımız olan malzemelerden başlayalım (foto1);
Malzemeler :
- 1 su bardağından 1 parmak eksik esmer şeker
- 2 yumurta
- 100 gr oda ısısında tereyağı
- Yarım çay bardağı pekmez
- 2 yemek kaşığı bal
- 1.5 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı elenmiş un
- Süsleme için glazür
Tarifin orjinalinde (yabancı kaynaklarda) akçaağaç şurubu, mısır şurubu vs. kullanılıyor biz onun yerine pekmez ve bal kullanıyoruz.
Yapılışı
Öncelikle oda ısısında yumuşamış tereyağı ve şekeri mikser ile iyice çırpalım. Bu etapta şekerler etrafa sıçrayacağından, derin bir kap kullanmak en iyisi (foto 2).
- Çırpma işlemi bittikten sonra, karışımı standart bir çırpma kabına alalım (normalde bu işler için plastik kaplar var ama ben fotoğraflarda görsel güzel olsun diye salata kasesi kullandım 🙂
- Karışımı kabımıza aldıktan sonra, yumurtaları teker teker ekleyelim. Bu esnada artık mikser kullanmamak gerekiyor. Çünkü yumurtaların çırpılıp yumurtadaki “fom” etkisiyle (evet, #FOAMed’nin FOAM’u) köpürerek kabarmalarını istemiyoruz.
Örnek : pancake ve suflede yumurtanın “fom” özelliğinden faydalanıyoruz, kabartma tozuna gerek kalmıyor.
- Yumurtaları da tek tek ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra, kalan malzemeleri de ekliyoruz. Spatula yardımıyla hamur formunu alana kadar iyice karıştırıp malzemeleri birbirine yediriyoruz. Foto 3’teki gibi bir görüntü elde edeceğiz.
- Elde ettiğimiz hamurun üzerini jelatinleyip buzdolabına kaldırıyoruz (foto 4). En az 2 saat bekletiyoruz.
- Sıra 2 saat bekleyen hamuru merdane ile açıp, kalıplarla şekil vermeye geldi. Burada, hamuru açtığımız zeminin temiz olması amacıyla tezgah üzerine jelatin serdim.
- Burada MacGyver önerilerine ihtiyacımız olabilir. Çünkü evimde merdane yok. Bunun yerine mutfakta merdane görevi görebilecek eşyalar aradım (foto 5). En uygun olanı da hamuru açmak için kullandım.
- Zemine biraz un serpiyoruz ve hamuru tezgaha alıyoruz (Foto 6).
- Merdane veya yerine geçebilecek obje ile hamurumuzu yarım santimetre kalınlığında açıyoruz (Foto 7).
- Hamurumuzu istediğimiz kalınlıkta açtıktan sonra, kurabiye kalıplarımızla hamura şekil veriyoruz (foto 8, foto 9).
- Hamur bitene kadar işlemi tekrarlıyoruz.
- Çıkan şekilleri, yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Toplam 2 tepsi kurabiye çıktı (foto 10).
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, 12 dakika kontrol ederek pişiriyoruz (foto 11).
- Fırından gelen kokuları alan Lebron, mutfak kapısında beliriyor (foto 12).
- Kurabiye çok çabuk yanabiliyor, o yüzden kontrollü pişirelim 2-3 dakika fazla kalması yanmasına neden olabilir; veya fırın tipine göre daha erken bile pişebilir.
- Kurabiyelerimiz piştikten sonra, soğumalarını bekliyoruz ve glazürler yardımı ile süslemelerimizi yapıyoruz (Foto 13, 14).
Süsleme için, yumurta akı, pudra şekeri, limon suyu ve gıda boyası ile “royal icing” de hazırlanabilir ancak ben bu kurabiyeler toplu tüketileceğinden çiğ yumurta ile ortaya çıkabilecek riskleri göze almadım 🙂
- Ve, kurabiyeler yılbaşı kutlamasında afiyetle hüpletilir (foto 15).
- Deneyecek olanların şimdiden eline sağlık. Yeni yılda sağlık ve güzellikler hep sizinle olsun. Görüşmek üzere.