No account yet? Register
Yazı dizimizde, alfabetik sıralamaya uygun şekilde KPR kompresyon cihazlarını incelemeye devam ediyoruz. Bugünkü konu başlığımız, tanıttığım ilk 2 araca göre oldukça küçük bir cihaz; “CardioPump®”.
Resimden de anlaşılacağı gibi, Cardiopump® kurtarıcı gücüne bağımlı bir cihaz. Cihazın en önemli özelliği kompresyon yanında dekompresyon fazına da yardım etmesi. Bu işlevini, lavabo pompasını andıran silikon yüzeyi sayesinde başarı ile gerçekleştirmekte. Hatta, bu pompa yapı o kadar güçlü ki; odamda bulunan, standart tip dikdörtgen DMO masasını rahatlıkla kaldırabilmekte.
Üretici firma’nın önerisi ve yine yapılan çalışmalar cihazın en iyi verimi ResQPOD® adıyla üretilen empedans eşik aparatı ile beraber kullanıldığında verdiğini rapor etmekte.
Cihaz kaç parçadan oluşuyor?
Cihaz tek bir parçadan oluşmakta. Ancak, pompa yapısı ve piston ile vücut yüzeyi arasındaki bariyer yapısı yıpranma durumlarda çıkarılıp değiştirilebilmekte.
ResQPOD®:
Sahip olduğu valv sisteminin yardımıyla intratorasik basıncın arttırılmasını sağlayan tek kullanımlık malzeme.
Empedans Eşik aparatı olarak da kabul edilen cihaz: kompresyon fazından sonra kapattığı valfi sayesinde, toraks içine hava girişini engelleyerek intratorakal vakum oluşumuna; dolayısıyla da, daha fazla kanın kalbe gelmesine olanak tanıyor.
Nasıl Çalışıyor? Hangi aşamalardan geçmeliyiz?
Cihazın çalışma biçimi son derece basit. Geleneksel KPR de olduğu gibi güç kullanımı sözkonusu. Cihazın dikdörtgen biçimli tutacağının her iki kısa kenarı, her iki el ile kavrandıktan sonra; ürünün pompa kısmını bası alanına koyma ilk aşamayı oluşturmakta. Bundan sonraki ikinci ve son aşama ise, kurtarıcının gücünü, cihaz içindeki piston yardımıyla hastaya transfer etmesi ve geri çekmesi. Bu geri çekme sırasında; cihazın silikon yapılı pompa kısmı, temas ettiği noktaya yapıştığından, göğüs kafesi de aktif olarak genişlemekte (Aktif kompresyon-dekompresyon). Bu ana işlev haricinde, cihaz üzerinde KPR müdahalesinde yardımcı olmak üzere dizayn edilmiş 2 özellik daha mevcut; Güç ölçüm skalası ve metronom.
Güç ölçüm skalası, cihazın tutacak kısmında bulunan oldukça faydalı bir ölçek. Bu ölçek sayesinde kompresyon ve dekompresyon gücümüzü ayarlayabiliyor, yeterliliğini sınayabiliyoruz. Tutacak üstündeki diğer özellik olan metronom düğmesi siklus düzenine yardım için düşünülmüş. Ancak ne yalan söyleyeyim, düğmenin üzerinde 80/min yazması sebebiyle hasta üzerinde kullanmak hiç içimdem gelmedi. Niye bu şekilde yazdığı/üretildiği konusunda ise doyurucu bir yanıt alamadım.
Teknik özellikleri nedir? Aktif kompresyon-dekompresyon uygulaması ne işe yarar?
580 gr ağırlığındaki cihaz, 0-50 kg’lık kompresyon ve 0-15 kg’lık dekompresyona izin vermekte. 17 cm yüksekliğindeki ürünün tutacağı fiberglass ile güçlendirilmiş polyamidden imal edilirken; suction işlevi de gören, ve tutunma gücünü yukarıda örneklediğim pompa kısmı ise, silikon yapıda. Bu özellikleri sebebiyle oldukça hafif fakat bir o kadar güçlü olan cihazın temel çalışma prensibi; Aktif Kompresyon-dekompresyon.
Aktif Kompresyon-dekompresyon: Göğüs kompresyonu sonrasında, göğüs kafesinin tekrar genişlerken oluşan intratorasik negatif basıncı arttırmak şeklinde. Bu negatif basınç sayesinde artan önyük ile bir sonraki kompresyonda perifere/beyne daha fazla kan gitmesi sağlanmakta.
Akla gelen sorular ?
-
Türkiye de yaygın olarak kullanılıyor mu?
Distribitör firma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, cihaz pek çok hastaneye teslim edilme aşamasında. Yine, ihale süreçleri devam eden hastaneler de bulunmakta. Bununla birlikte, maliyeti diğer ürünlere göre bedava sayılabileceğinden olsa gerek, ülkemizdeki birkaç hastane de bağış-demo ya da şahsi alım yoluyla kullanıldığını duymaktayım.
-
Geleneksel KPR ile karşılaştırıldığında, kurtarıcının gücünü ekonomik kullanmasında ne kadar faydası var?
Çok fayda gördüğümü söyleyemem. Hatta daha mı fazla güç harcadım diye düşünmekteyim.
-
Cihazın hassas yanı var mı?
Her cihaz gibi, bunun da var tabi. Boyutu sebebiyle çalınması çok daha kolay… Şaka bir yana, benim kullanırken farkettiğim ve düşündüren yanı; pompanın cilde yapıştığı noktadan, tutacağa kadar olan mesafede tek kolon üzerinde durması. Bu, cihazı “joystick” haline getiriyor ki; özellikle de, transfer sırasındaki KPR’lerde, standart KPR ye göre daha fazla zorlanılmasına neden olabilir. Durağan halde yapılan KPR lerde ise; yaşanılan zorluk, büyük ölçüde sizin kuvveti yönlendirdiğiniz vektörel açı ile ilişkili. Şahsen bu açıdan ben bir problem yaşamadım. Ancak, sedye yüksekliği-kurtarıcı boy ve kurtarıcı bedeni-hasta sternum arası mesafe parametreleri uygun olmadığında daha fazla çaba sarfetmeniz olası.
-
Tek başına yeterli mi?
Tek başına kullanımında verim alındığına dair çalışmalar olsa da, ürünün en iyi kazancı olan beyin ölümü olasılığının azalmasının, cihazın ResQPOD® kullanımıyla ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar daha çok gibi.
-
Maliyeti ne kadar?
Bu yazı dizisinde sizlere bahsetmekte olduğum cihazların fiyat bilgisini tamamlayamadığım (doğrulatamadığım) için bu firma tarafından verilen fiyat bilgisini açıklamasam daha iyi. Ancak şunu söyleyebilirim. diğerlerine göre inanılmaz fiyat farkı var. Acil serviste kullandığımız ileri teknoloji ürünü sarf malzemeleri ile çok az fiyat farkı var diyebilirim.
Maliyeti çok ucuz olmasına karşın; ResQPOD® ile beraber kullanılmasının yararı, tek başına kullanılmasından daha fazla olduğu gerçeği; birim başına KPR maliyetlerini arttırabilir. Zira, ResQPOD® tek kullanımlık bir malzeme.
-
Geleneksel KPR ile arasında verimlilik farkı var mı?
Literatüre dayanarak kaleme alacağım bu konuyu dizinin son bölümünde bulabileceksiniz.
Sırada ne var?
Yazı Dizisi: KPR sırasında kullanılan kompresyon/dekompresyon cihazları
Sırasıyla;
KPR sırasında kullanılan kompresyon/dekompresyon cihazları: Giriş
Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: Animax®
Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: Autopulse®
Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: CardioPump®
Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: LUCAS-2®
Literatür taraması: Göğüs kompresyon cihazları
Yazar