fbpx
4 dk

Bildiğiniz gibi Intern Doktorlar için düzenlenen GEÇEN Bİ HASTA GELDİ Instagram canlı yayını içinde ilk konuşmacı bittikten hemen sonra SOCRATIVE STUDENT uygulaması üzerinden bir anket uygulaması yapıyoruz. Oda ismine ACILCINET yazarak önerilerinizi, yorumlarınızı o an aktif olan ankette yazabilirsiniz. Bu ankete yazılan sorularınızın bazılarını burada, bazılarını sonraki yayınlarda ele alıyoruz. Şunu da belirtmeliyim ki çok güzel konu başlığı önerileriniz var ve bunların hepsini yanda listesi verilmiş olan programın içine yada sonrasına mutlaka ekleyeceğiz.

blank

En son yaptığımız instagram canlı yayınında her ST segment yüksekliğinin MI olmadığını ifade etmiştik ve bununla ilgili bir “mnemonic” paylaşacağımızı söylemiştik. Bununla ilgili iem-student.org sitesinde daha önce yayınlanmış bir kartı sizlerle paylaşmak istiyorum.

ST Elevasyonu nedenleri yanda görülen resimde iki farklı “mnemonic” ile verilmiş bulunuyor. İlki “ABC HELP” ki bu akut MI’ı da içinde bulunduruyor. İkincisi “ELEVATION”, bunda ise sadece akut MI dışı nedenler listeleniyor. İkisi arasında ufak ayrılıklar olsa da sanırım ikisi birlikte ST segment yüksekliği yapacak nedenlerin çoğunu içeriyor.

Acilci Net kaynakları içinde Dr. Melis Efeoğlu tarafından çevirisi gerçekleştirilmiş dünyanın en fazla kullanılan FOAMed EKG bilgi arşivi bulunuyor. Buraya tıklayarak bu arşive ulaşıp, bahsi geçen anormallikleri detayı ile okuyabilirsiniz.

st elevasyonu

Ama konu her ST elevasyonu MI değildir olunca sanırım bu başlığa en uygun “mnemonic” ELEVATION oluyor.

E – Elektrolitler – burada bahsedilen aslında HIPERKALEMI. Hiperkalemideki sivri T’ler yada sivri T’ler ile birlikte QRS genişlemeleri zaman zaman ST segment yüksekliği hissi yaratabilir ve MI ön tanısı koydurabilir.

L – LBBB (Left Bundle Branch Block) – Sol Dal Bloğu – Bildiğiniz gibi QRS genişliği komple dal bloklarından etkileniyor, ek olarak tam sol dal bloklarında göğüs derivasyonlarından özellikle V1 ve V2’de ST segmentinde yükseklik göze çarpabiliyor. Sol dal bloğunu nasıl MI’dan ayıracağınızla ilgili bilgi acilci net EKG kaynakları içinde var, oradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

E – Erken Repolarizasyon – Özellikle genç, aktif spor yapan kişiler de ST segmentinde yükseklikle birlikte J noktası çentiklenmesi denen bir görüntüyle karşılaşılabiliyor. Bunun MI’daki ST yüksekliği ile ayrılması önemli.

V – Ventrikül hipertrofisi (SOL) – Sol dal bloğuna benzer şekilde, ventriküler hipertrofiler kas kitlesini artırdıkları için iletimin yavaşlamasına neden olabiliyor. Bu da dal bloğundaki patterne benzer bir görünümü göğüs derivasyonlarına (özellikle V1-V2) yansıtabiliyor. İlginç olarak sol ventrikül hipertrofisinde lateral elektrotlarda ST segment depresyonları da görülebilir, dikkat.

A – Ventriküler ANEVRIZMA – Geçirilmiş kardiyak olaylar, MI’lar bazı hastalarda ventriküllerde anevrizmatik değişimlere neden oluyor, bu anevrizmatik bölgenin EKG de yansıması düzgün konveks bir ST bombeleşmesi/elevasyonu olarak görünüyor.

T – Tedaviler – Burada bahsedilen aslında tek bir tedavi o da PERIKARDIYOSENTEZ. Çünkü eskiden, ultrason cihazları perikardiyosentez için henüz kullanılmıyorken, perikardiyosentez iğnesinin ucuna elektrotlar bağlanır ve iğne ilerletilip aspire edilirken aynı anda ekranda EKG lead’inde ST yüksekliği olup olmayacağına çok dikkat edilirdi. ST yüksekliği olması demek sizin myokarda dokunduğunuz ve hasar verebileceğiniz anlamına gelirdi… Ama, zamanımızda, ultrason eşliğinde bu prosedür yapıldığı için her ne kadar iğneye yine elektrod bağlanması önerilse de, bu tip bir komplikasyon yada ST yüksekliği artık pek görülmüyor.

I – İnfeksiyon – Özellikle Perikarditlerde MI hastlarında standard olarak belirtilmiş olan lokalizasyonlarla çok da uyum göstermeyen ST yükseklikleri görülebiliyor.

O – Osborne DalgasıHipotermi hastaları EKG’lerinde bradikardi ve ST segmentlerinde .ok spesifik bir değişiklik gösterirler. Bu spesifik QRS/ST segment görüntüsüne Osborne dalgası deniyor. Ben 20 yıllık uzmanlık hayatım boyunca sadece 3 kez şahit oldum, ki Eskişehir gibi kışları sürekli sıfırın altında seyreden bir iklimde 13 yıl çalıştım. Ülkemizin daha soğuk illerindeki hekim arkadaşlarımız bunu daha da sık görmüş olabilirler. Demek istediğim, hipotermik hastaların EKG’sinde bu belirtiler olabilir ve ST yüksekliği gibi bir izlenim verebilir, dikkatli olun.

N – Non-okluziv Vazospazm – Adı üzerinde, bu hastalarda herhangi bir oklüzyon yok ama herhangi bir nedenle ki bu genellikle stress, efor yada toksinler vs gibi nedenlerden sonra oluşan vasküler spazma bağlı olarak geçici bir ST yüksekliği paterni EKG de görülebiliyor. Tabiki bu hastalar size göğüs ağrısı ile geliyor. Eğer vital bulguları uygunsa bu hastalara sublingual nitrogliserin sprey yada tablet verdiğiniz de hem göğüs ağrılarının hem de ST elevasyonlarının düzeldiğini görüyorsunuz. Tabi gerçekte MI olan bir hastada bu düzelme olmuyor.

Evet, yukarıda da belirttiğimiz gibi bu özetlediğim nedenlerin hepsinin detayına Buradaki arşive tıklayarak ulaşabilirsiniz.

16.07.2019 – Perşembe saat 21:30’da Acilci Net instagram hesabında canlı yayında bu kez göğüs ağrısının diğer önemli nedenleri olan pulmoner emboli, aort diseksiyonu ve pnömotraksı konuşacağız. Görüşmek dileği ile.

göğüs ağrısı

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
Arif Alper Çevik
Onur Kurulu
Acilci.Net kurucu editör ve yazarlarından. iem-student.org (International Emergency Medicine Education Project) kurucusu ve direktörü. Asya Acil Tıp Derneği YK üyesi. Uluslararası Acil Tıp Federasyonu, eğitim komisyonu başkan yardımcısı. Acil tıp profesörü, diplomalı tıp eğitimci, iç hastalıkları doçenti ve UAEU iç hastalıkları bölüm başkanı.

ETİKETLER