fbpx

Acil Konuşalım – 2: AF’de Hız kontrolü

Favorilere Ekle (0)
Please login to bookmarkClose
Please login

No account yet? Register

“Acil Konuşalım” serimizin ikincisinde atriyal fibrilasyonda hız kontrolünü konuşuyoruz: 2019 AHA AF kılavuzu yeni neler söylüyor? Alternatif tedavi opsiyonları neler?

Hazırlayanlar: Gökhan Aksel, Şeref Kerem Çorbacıoğlu

6 Responses

  1. Direcli AF de hız kontrolü için b blokör ile diltiazem in additif etkisinden yanayım. Bu anlamda gözlemime göre b blokore cevap 5 dakikanın üzerinde gelişirken diltiazem e cevap 1 dakika içinde gelişmekte. Bu nedenle additif etkiye bağlı yam etkileri en aza indirmek için b blokör ilk tercih edip diltiazemi 5mg lik dozlarda her 30saniyede bir uygulamanın çok faydasını görüyorum. Cevap aldığım anda diltiazemi bazen 10mg da kesiyorum.

    Bir de KKY olan hastalarda diltiazem ve ileri safhada b blokor verilmediğinden digoksin yardımcı oluyor. Onur Beyin sorduğu soruya katılarak KKY düşünülen hastada Mg verilebilir mi?

  2. Teşekkürler.
    Sorunuza kanıta dayalı cevap vermek mümkün değil, hiç bir makalede ya da kılavuzda buna dair bir öneri ya da kanıt göremedim. Bu hastalarda elbette kombine tedavide digoksin eklemek daha mantıklı olmakla beraber dirençli olgularda Mg (maanezyum değil:) eklemek bence mantıksız bir yaklaşım olmayacaktır.
    Bu alanda iyi tasarlanmış çalışma azlığından dolayı (aslında çoğu alanda aynı sorun mevcut) hasta bazlı karar vermek gerekiyor.

  3. Öncelikle bu eğlenceli ve bilgi dolu video için teşekkür ederim. Peki düşük EF ye sahip hastalarda Mg kullanımı hakkında bir yorumunuz olur mu ? Malum bu hastalarda sıklıkla kbh da eşlik ediyor dolayısı ile digoksin kullanımı kısıtlı kaliyor. Altta yatan bir sebep bulunamadiginda digoksine yardımcı olur mu Mg? Yoksa Mg relaksan etkisi EF yi daha da düşürür mü ?

blank
Ara