fbpx

Karın Ağrısı Olan Hasta 2

Sohbette divertikülit, pankretit, kolesistit ve mezenterik iskemi konularında acil ve kritik öneme sahip tanı ve tedavi adımları, yatak başı testler, yatış ve taburculuk kararı, sevk ederken nelere dikkat etmemiz gerektiği gibi bir çok temel noktada güzel ve yararlı bilgilere yer verildi.
Favorilere Ekle (0)
Please login to bookmarkClose
Please login

No account yet? Register

17.09.2020 tarihinde Instagram canlı yayınında GEÇEN Bİ HASTA GELDİ sohbetinde Karın Ağrısı Olan Hastaya Yaklaşım konusunun ilk bölümünü Dr. Barış Murat Ayvacı ve Dr. Nalan Mç Aksu ile konuştuk. Oldukça akıcı ve net bilgilerle dolu olarak geçen program yaklaşık 108 dakika sürdü.

karın ağrısı 2

Sohbette divertikülit, pankretit, kolesistit ve mezenterik iskemi konularında acil ve kritik öneme sahip tanı ve tedavi adımları, yatak başı testler, yatış ve taburculuk kararı, sevk ederken nelere dikkat etmemiz gerektiği gibi bir çok temel noktada güzel ve yararlı bilgilere yer verildi. Umuyoruz ki intern doktor arkadaşlarımız, bu bilgileri faydalı bulmuştur.

Karın Ağrılı Hasta Sohbeti İle İlgili Videolar

Bu sohbeti aşağıdaki linkden yada Acilci Net Instagram hesabı / IGTV’den izleyebilirsiniz. Maalesef, dünkü yayın esnasında Instagramdaki sıkıntı nedeniyle Barış Murat Ayvacı’nın yer aldığı bölüm videosu yüklenemedi. Bunun için özür dileriz.

https://www.instagram.com/tv/CFQDWKVnEdA/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ankete Katılın

Programı izledikten sonra SOCRATIVE STUDENT applikasyonu veya websayfası üzerinden bu sohbetle ilgili sorularınızı, yorumlarınızı ve bir sonraki sohbette işlenecek olan konuyla ilgili sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. Socrative Student Oda: ACILCINET.

Karın Ağrısında Önemli Liste

Öğrencilerimize bu başlıkları okumalarını ve herbiri hakkında bilgili olmalarını tavsiye ederim.

  1. Akut MI
  2. Abdominal aort anevrizması ve rüptürü
  3. Mezenterik iskemi
  4. Peptik ulcus perforasyonu/Viscus perforasyonu
  5. Kolesistit/Kolanjit
  6. Diverikülit
  7. Pankreatit
  8. Apandisit
  9. Ektopik gebelik
  10. Over veya testis torsiyonu
  11. Diabetik ketoasidoz
  12. Spontan bakteriyel peritonit
  13. Alt lob pnömonileri
  14. Daha basit tanıları lütfen en son düşünün…

Program sonunda bir kaç küçük hatırlatma yapmıştım. Onları tekrar hatırlatacak olursam. Hastalarınızda taşikardi varlığını, ateş varlığını ve müphem dahi olsa peritoneal irritasyon bulgularının varlığını araştırın. Bunlardan herhangi birinin varlığı, hastanızın daha uzun süre, daha detaylı, hatta yatırılarak araştırılması için yeterli olduğunu söylüyor bazı yayınlar. Hatta bu bulguların varlığında aşağıdakileri uygulamanız yararlı olacaktır;

  1. Oral alımın kesilmesi, endike ise Nazogastrik yerleştirilmesi
  2. 2 geniş damar yolu açılması ve sıvı hidrasyonuna başlanması
  3. Hastanın monitörüze edilmesi – hemodinamik verilerin gözlenmesi (vitaller), ek olarak yatak başı EKG (olası bir MI yada aritmi için), venöz kan gazı bakılabiliyorsa pH ve Laktat düzeyinin değerlendirilmesi, kan şekerine bakılması…
  4. Hastanın ağrısının gecikmeden opiyat analjeziklerle kesilmesi. Bu ajanları titre ederek, hastanın yanıtını değerlendirerek yapınız.
  5. Hastaya antibiyotik başlanması…

Ek olarak kolesistit ciddiyetini ve olası mortalite riskini belirleyen bir skorlamadan bahsetmiştim KOLESİSTİT İÇİN TOKYO RİSK SKORLAMASI, Bu skorlamaya şu linkten ulaşabilirsiniz. – link

Ek Okuma

Program sırasında konuşulan bazı önemli bilgilerin detaylarını içeren ve aciilci.net içinde yayınlanmış bir çok makale bulunuyor. Bunlardan bazılarını okumanız dileği ile paylaşıyorum.

  • Acilci Net sitesinde “karın ağrısı” taramasıyla bir çok güzel başlığa ulaşmak mümkün – link

Bu haftaki konularla ilgili bizim seçtiğimiz bazı başlıklar şöyle

Bir Sonraki Instagram Canlı Yayın Sohbeti

gis kanama
blank
Ara