fbpx
2 dk

Uygulama Hızı ve Dozu 

Potasyum Klorür %7,5 10 ml, 10 mEq potasyum içerir.

Periferik potasyum infüzyonu ile ilişkili ağrı bildirildiğinden, mümkün olduğunda merkezi bir yoldan uygulama önerilir. Daha yüksek konsantrasyonlar (40 mEq/100 mL) yalnızca bir santral hat yoluyla uygulanmalıdır. Genel olarak, herhangi bir infüzyon sıvısı miktarında maksimum 10 mEq/sa potasyum klorür hızı aşılmamalıdır. Ciddi potasyum eksikliği durumunda (serum potasyumu 2 mEq/L’nin altında), 20 ila 40 mEq/saat hızında aşırı dikkatle verilmelidir. Her durumda infüzyon pompasının kullanılması önerilir. Hipertonik solüsyonların çok hızlı infüzyonu lokal ağrıya ve nadiren damar tahrişine neden olabilir. Uygulama hızını hasta toleransına göre ayarlayınız.

  • Serum potasyum seviyeleri 2,5 mEq/L’den yüksek olduğunda maksimum uygulama hızı 40 mEq/L’ye (24 saatte 200 mEq) kadar konsantrasyonda 10 mEq/saattir.
  • Acil durumlarda (yani serum potasyumu 2 mEq/L’den az ve EKG değişiklikleri veya kas felci) 40 mEq/saat maksimum uygulama hızı (24 saatte 400 mEq) kullanılabilir​1–3​.

Önemli Notlar

  • Doz ve uygulama hızı, spesifik hasta durumuna bağlıdır.
  • Uygulamadan önce seyreltilmelidir. Seyreltmek için kullanılan çözeltiler, %5Dekstroz ve %0,9 Sodyum klorürdür.
  • Kritik durumlarda, dekstroz serum potasyum seviyelerini daha da düşürebileceğinden, dekstroz yerine salin (aksi kontrendike olmadıkça) kullanılarak seyreltme yapılabilir.
  • Lokal ağrı ve damar tahrişi meydana gelebileceğinden hızlı infüze etmeyiniz​2–4​.

KAYNAKLAR

  1. 1.
    Gahart BL, Nazareno AR. Gahart’s 2021 Intravenous Medications: A Handbook for Nurses and Health Professionals. 39th ed. Elsevier; 2020.
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
    POTASSIUM CHLORIDE – KCL. POTASSIUM CHLORIDE – KCL. Published November 28, 2020. Accessed November 28, 2020. https://globalrph.com/dilution/potassium-chloride-kcl/

Bir yanıt yazın

YAZAR HAKKINDA

blank
Yunus Emre Ayhan
Konuk Yazar
2014 yılı İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Mezuniyetten sonra ikinci eczacılık, özel hastanede hastane eczacılığı görevlerinde bulunmuştur. 2019 yılında yine aynı üniversiteden Farmasötik Botanik alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2017 yılında Türkiye’de ilk defa yapılan Eczacılıkta Uzmanlik Sınavı’nı (EUS) kazanarak 2018 yılında Marmara Üniversitesi Klinik Eczacılık Abd’ye araştırma görevlisi olarak atanmış olup Marmara Ünlversitesi Pendik EAH’de klinik ortam eğitimlerini ve çesitli bilimsel çalışmaları sürdürmektedir. Bir klinik eczacı olarak ilaçlarla ilgili olası hataları en aza indirmek, akılcı ilaç kullanımını yerleşik hale getirmek, hastalara, yakınlarına ve tüm sağlık çalışanlarına ilaç konusunda en doğru ve guncel bilgiler ışığında yardimcı olabilmek gayretindedir.

ETİKETLER